Helyi közélet

2017.03.22. 13:21

Jótékony rockerszívek a fiatalokért

Debrecen - Újabb karitatív együttműködésről határozott a Tankcsapda és a Csoki Max Magyarország Kft. tulajdonosa, Gál Miklós. Interjú Fejes Tamással, a Tankcsapda dobosával, Gál Miklóssal és Balogh Miklós Péterrel, a Rocksuli igazgatójával.

Debrecen - Újabb karitatív együttműködésről határozott a Tankcsapda és a Csoki Max Magyarország Kft. tulajdonosa, Gál Miklós. Interjú Fejes Tamással, a Tankcsapda dobosával, Gál Miklóssal és Balogh Miklós Péterrel, a Rocksuli igazgatójával.

Ezúttal egy most induló szakmai ösztöndíj program keretében három rászoruló, tehetséges gyermeknek teszik lehetővé, hogy az anyagi okokból esetleg kérdésessé vált Rocksuli oktatáson továbbra is részt tudjon venni. Fejes Tamással, a Tankcsapda dobosával, Gál Miklóssal és Balogh Miklós Péterrel, a Rocksuli igazgatójával beszélgettünk a jótékonysági akcióról.

Honnan, hogyan jött az elhatározás, mi az apropója, hogy ismét jótékony célt is szolgáljatok?

Fejes Tamás: Mikivel régóta barátok vagyunk, szereti a rockzenét, hál’ Istennek a Tankcsapdát is. Régóta gondolkodtunk azon, hogy valami olyan dologban kellene közösen összefognunk, ami nem a klasszikus, tehát „te adod a pénzt, én meg kiteszem a logód típus”, hanem valami egyéb értékkel is bír, és képviseli a lokálpatrióta szellemiségünket. Az, hogy van egy olyan debreceni vállalkozó, akivel együtt tudunk működni, valamint az elképzeléseinket, a város hírnevét tovább tudjuk vinni, az egy tök jó dolog a városnak is és nekünk is. Az elmúlt időszakban több jótékony megmozdulást szerveztünk, ezekben Miki mindig mögénk állt. Például a fogyatékkal élő gyerekekhez decemberben az ő felajánlásával vittünk mikulás csomagokat.

Gál Miklós | Fotó: Derencsényi István

Gál Miklós: Több évforduló következik a zenekar és a cégünk életében is. A Csoki Max 20 éves lesz ebben az évben, Lukács Laci pedig az 50. születésnapját fogja ünnepelni a közeljövőben. Ahhoz az időszakhoz értünk, hogy szeretnénk picit több társadalmi szerepvállalást lakókörnyezetünkben. Mi is ebben a régióban értük el sikereink jelentős részét, ebből szeretnénk visszaadni valamit. Nagy öröm, hogy ebben a Tankcsapda együttes partnerünk és a jövőben további, hosszútávú együttműködéseket is tervezünk.

Hogyan áll össze a Tankcsapda-ösztöndíjprogram?

Fejes Tamás: Szeretnénk, ha a rockzene tényleg örök és elpusztíthatatlan lenne, ehhez mindenféleképpen nagyon jó képzés kell, ezt a Rocksuli tolja a legjobban. Ez az a hiteles intézmény, amelyet régebben is, és ma is támogatok, és ahol a megfelelő képzést megkaphatják a tanulók. A tehetség és rászorultsági alapon akarjuk adni az ösztöndíjat; magyarul, azok a leendő rockzenészek ne vesszenek el, akik egyszerűen anyagi okok miatt tűnnének el a süllyesztőben. Ezért ettől az évtől kezdődően, minden esztendőben, a tanárok jelölése alapján, három diáknak kifizetjük az éves tandíját Miki segítségével. Ma Magyarországon jótékonykodni „celebparty” lett. Leginkább maga az üzenet vész el. Azért szoktak emberek jó ügy mellé állni, hogy saját magukat futtassák. Mi annak idején nagyon sok jótékony dolgot csináltunk csendben, az eredményekért. Hangszereket ajánlottunk fel árverésre, koncertbevételt az iszap károsultak részére, játszottunk börtönben, voltunk javítóintézetben, de nem azért csináltuk, hogy média cunamiban fürdőzzünk, hogy milyen jó fejek vagyunk, kizárólag a cél hajtott bennünket. A jelenlegi akciót sem elsősorban bulvárba, hanem hiteles újságnak, a Naplónak mondjuk el, mert nem az a célunk, hogy saját magunkat futtassuk, hanem az, hogy segítsünk. Azt gondolom, hogy Debrecentől a Tankcsapda nagyon sokat kapott. Eljutott egy olyan státuszba a zenekar, hogy most már nem csak magyarországi szinten, hanem világviszonylatban is ismertek vagyunk, ám nem felejtjük el: innen indultunk és kutya kötelességünk vissza­adni abból, amit kaptunk a városunktól.

Balogh Miklós Péter: Nekünk, a Rocksuliban ez a támogatás azért is nagyon jó, mert a miénk egy teljesen önfenntartó intézmény. Igaz, helyi vállalkozók és az önkormányzat segítségét is élvezzük, de még ahhoz kicsi az intézményünk, hogy a tehetséges gyerekeknek azt mondjuk, tandíj nélkül is jöhetnek hozzánk tanulni. Így nagy öröm számunkra, hogy ilyen módon mégis lehetőséget biztosíthatunk.

Lehet-e már arról beszélni, hogy miként zárult a legutóbbi, a DEKOM segítségével a Fogyatékosokat Ellátó Intézmény részére szervezett gyűjtésetek?

Fejes Tamás: Egy multicéggel már megállapodtunk. Nyáron lesz náluk egy koncert, melynek a gázsiját életmentő készülékek vásárlására fordítják. A cég nevét még nem mondhatom, hamarosan aláírjuk a szerződést és utána jelentjük be. Tárgyalunk egy másik céggel is, illetve a TV2 „50 milliós játszma” című műsorában nyert kétmillió forintunkat is nekik ajánlottuk fel. Azt gondolom, összességében tízmilliós nagyságrendű lesz a segítség.

Zárásként, mit mondanál azoknak, akik még hezitálnak, hogy Budapesten megnézzenek-e benneteket április végén?

Fejes Tamás: Olyan koncertszituációban még senki nem láthatta a Tankcsapdát. Mi magunk is izgulunk, hogy hogyan sikerül, de a látványterveket ismerve azt gondolom, hogy ugyan sokan mondják, a Metallica ezt már megcsinálta, mi másképp fogjuk véghezvinni! Az Arénára tervezzük a körszínpadot és a látványt, egyedülálló kiegészítőkkel. Két éve kacérkodtunk a gondolattal, hogy ezt így megcsináljuk, olyan technikai háttérrel, hogy az egy nagyon ütős produkció legyen. Bizakodó vagyok, hogy a tizenkétezres arénában sikerül egy olyan atmoszférát teremteni, mintha a koncert egy klubban lenne. Ennek eredményeként, ha az arénában bárhol állsz vagy ülsz, minden szituációt látsz, ami a koncerten a színpadon történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában