Helyi közélet

2017.03.06. 17:58

Jelentősen átszabják a cívisváros közlekedését

Debrecen – Számos közlekedési csomópontot alakítanak át és több utcát egyirányúsítanak Debrecenben, hogy felgyorsítsák a közlekedést.

Debrecen – Számos közlekedési csomópontot alakítanak át és több utcát egyirányúsítanak Debrecenben, hogy felgyorsítsák a közlekedést.

Jelentős változások előtt áll Debrecen közlekedése, összesen 52 csomópontban lesznek kisebb-nagyobb átalakítások. Ez a kereszteződésekben helyenként körforgalmakat, lámpás forgalomirányítást, sávszélesítést, új sáv kialakítást jelent, a program 1,4 milliárd forintba kerül. A közlekedésfejlesztésről hétfőn délután tartott tájékoztatót Papp László polgármester, aki elmondta, a városi közlekedési fejlesztésekre összesen 15,7 milliárd forintot szán a város, ehhez kapcsolódik a déli elkerülő és a 481-es út kialakítása is. A teljes közlekedésfejlesztési programot 2020-ig be akarja fejezni az önkormányzat.

Papp László polgármester hangsúlyozta, Debrecen egyre meghatározóbb a keleti országrészben, a régió centruma kell legyen, ez a célkitűzés a város dinamikájának köszönhetően a hétköznapok részévé válik. Megjegyezte, a város és az agglomerációban élők által használt autók számának emelkedés miatt megoldást kell találni a közlekedési kihívásokra. Papp László emlékeztetett, 1999-ben valamivel több mint 55 ezer jármű használta a debreceni utakat, 2016-ra ez a szám 90 ezer fölé emelkedett, ez hatvan százalékot meghaladó növekedést jelent. Hozzátette, vannak olyan csomópontok, amik túlterheltek, példaként említette Kossuth utca – Burgundia utca csomópontot, ahol naponta 55 ezer autó halad át.

Papp László hangsúlyozta, a közlekedési program összefüggő koncepcióként hoz változásokat, minden eleme egyformán fontos, bármilyen csomópont kivétele az egész program hatékonyságát befolyásolja. Mint mondta, egy külső és egy belső körgyűrűt érint a változás. az egész városra vonatkozóan kellett a tervezőknek kidolgozniuk a koncepciót és nem csak egyes részekre koncentrálva. Másfél éves előkészítés előzte meg a programot. A polgármester elmondta, a ciklus legfontosabb feladatának a városi közlekedési fejlesztéseket tekinti, szerinte nem lehet tüneti megoldásokban gondolkodni, a terv összeállításakor az volt a cél, hogy ne csak a lezárás idejére, hanem hosszú távra, radikális változással kínáljanak megoldási lehetőségeket a debreceni közlekedésben.

– Nemcsak szándék, hanem képesség és jól gondolt koncepció is kell egy ilyen vállalkozáshoz. A kelet-nyugat irányú átkötő tengelyek az ottani utcák egyirányúsításáról nem lehetne beszélni, ha a kiskörút első két üteme nem készült volna már el – mondta a polgármester.

Fotó: Molnár Péter

A polgármester hangsúlyozta, az átalakításokkal, a jelzőlámpaprogramok megváltoztatásával átlagosan 50 százalékkal növekedhet a csomópontok áteresztő képessége ezeknek, jelentős mértékben gyorsulhat a forgalom. Mint mondta, a négy ciklusra beállított jelzőlámpák, három ciklusra módosulnak, egyet így szét lehet osztani, ez szerinte szintén dinamikus forgalmat generál. Nyolc kilométer kerékpárút, illetve kerékpáros övezet alakul ki, ez nem érinti az Új Főnix Tervben meghatározott kerékpárút-fejlesztést – jegyezte meg a polgármester.

Papp László elmondta, áprilisban el lehet indítani a programot, elsőként az Árpád tér – Nyíl utca kereszteződésében fognak dolgozni. A Szabó Lőrinc utcáig jelentős zöld hullámot tudnak majd biztosítani. Hozzátette, ott ahol belenyúlnak a csomópontokba, gyorsítani akarják a forgalmat és a zöldhullám feltételeit is biztosítani tudják majd.

A polgármester megjegyezte, jövő februárban átadhatják a déli elkerülőt és októberben lezárják a 4-es főút városi szakaszának egy részét, a polgármester szerint ezt a három hónapot az István út – Szoboszlói út csomópontjának átalakításával át lehet majd vészelni. Papp László megjegyezte, csak a Füredi út – Sínai utcai csomópont átalakítása csúszik át 2018-ra, a többi helyen még az idén végezni fognak a munkákkal.

Az érintett körzetekben lakossági fórumokat fognak majd tartani és elmagyarázzák a lakosságnak a fejlesztések részleteit.

- Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata -


Kiemelt csomópontok

Külső kör

1. Árpád tér

A Nyíl utca felől egy önálló balra kanyarodó sáv, valamint mellette egy egyenesen balra (így két sávból lehet balra kanyarodni), valamint a Kassai út felől az önálló jobbra sávhoz hosszított gyorsító sáv kerül.

2. Nyíl utca – Nagysándor József utca

Jelzőlámpás csomópontot építenek ki.

3. Nyíl utca – Damjanich utca

Jelzőlámpás csomópontot építenek ki.

4. Nyíl utca – Hadházi út

Jelzőlámpás csomópontot építenek ki és visszaállítják az 50 km/h sebességhatárt.

5. Füredi út – Sinai Miklós utca

Egy önálló balra kanyarodó sáv mindkét irányból a Sinai Miklós utcára, a középső sáv egyenesen és egy új sáv egyenesen és jobbra irányba mindkét oldalon.

6. István út – Szoboszlói út

Az István úton (a Vértesi felől) a belső sávból lehet balra, a 4-es főútra Hajdúszoboszló felé is kanyarodni.

7. Gázvezeték utca – Mikepércsi út

A Mikepércsi útról a Gázvezetékre jobbra egy kiszélesített kanyarodó sáv alakul ki, a Gázvezetékről pedig a belső sávból önállóan lehet balra kanyarodni, a külső, kiszélesített sávból pedig lehet egyenesen és jobbra menni.

8. Wesselényi utca – Attila tér – Vágóhíd utca

A Hajnal utca felől a Vágóhíd utcára egy önálló balra sávból, valamint a középső egyenes-balra sávból is lehet kanyarodni, így megnő az áteresztő képessége (nem torlódik fel a kocsisor a Faraktárig), a külső sáv egyenesen és jobbra enged. Az Attila téri gyalogátkelő megszűnik, ami így nem gátolja a jobbra, a Hajnal utcáról kanyarodó autókat; az a gyalogátkelő átkerül a Teleki utcához. A Wesselényi utcáról önálló jobbra kanyarodó sáv alakul ki a Vágóhíd utcára járdaszigettel.

Belső kör

A belvárosban utcák egyirányúsításával gyorsítanák a forgalmat:

9. Széchenyi utca – Nyugati utca

A Széchenyi utcáról (a Tócóskert irányából, a Mechwart középiskola oldalában) egy önálló balra, valamint a középső sávban balra egyenesen forgalmi rend alakul ki, ezzel növelve az áteresztő képességet; a Nyugati utcai gyalogátkelő megszűnik, ami szintén gyorsítja a forgalmat. A Nyugati utcáról egy önálló balra sáv, valamint a középső sávból egyenesen balra sáv alakul ki, így két sávból lehet befordulni az egyirányúvá váló Széchenyi utcára, ez szintén gyorsítja a forgalmat. A Külsővásár tér felől járdasziget és önálló jobbra kanyarodó sáv jön létre, jelzőlámpával szervezve a gyalogos forgalmat a járdaszigetre. A Széchenyi utca belvárosi szakaszáról csak buszsáv jön szembe, amelyen vagy jobbra kis ívben fordulnak, csúcsidőben óránként négyszer közlekedik egyenesen a 40-es busz, amelynek egy intelligens forgalomirányító eszköz igény esetén ad csak zöld jelzést. Ezzel lezárják a Széchenyi utca felől a Szepességi utcát, amely zsákutcaként a másik irányból közelíthető meg autóval, de a kerékpárosoknak megnyitják.

10. Széchenyi utca – Antall József utca – Tisza István utca

Három sáv megy felfelé, amelyből a belső sáv balra kanyarodó, a középső csak egyenesen, a külső buszsáv, amelyből jobbra lehet kanyarodni az Antall József utcára. Szemből csak buszsáv jön.

11. Széchenyi utca – Piac utca

A Széchenyi utca felől két sáv érkezik a Piac utcára, a belső egyenes, a külső egyenes-jobbra, a gyalogátkelőt a Kistemplom elől áthelyezik a Gambrinus köz elé, így nem torlódik fel a jobbra kanyarodók miatt a sor a Széchenyi utcán, szembe csak buszsáv van.

12. Kossuth utca – Sas utca

A Kossuth utcáról a belső sávból lehet balra bekanyarodni a Sas utcára, onnan ki két sávon lehet a Kossuth utcára csak a Faraktár utca felé. Szemben csak busz sáv van, így a Sas utca és a Csokonai Színház közötti részen új buszmegállót alakítanak ki, ami így jelentősen közelebb lesz a Paic utcához és a Régi Városháza előtti villamosmegállóhoz (ezzel együtt a Földhivatal és a rendőrség előtti megállók megszűnnek).

13. Kossuth utca – Burgundia utca

A Kossuth utca felől a belső sávból balra is lehet kanyarodni, a Burgundia felőli gyalogátkelő megszűnik, ami gyorsítja a forgalmat, a középső sávból egyenesen lehet közlekedni, a külső sáv buszsáv, de egy önálló, jelzőlámpával ellátott járdasziget mögül jobbra is lehet kanyarodni a Klaipeda utcára.

14. Kossuth utca – Méliusz tér

A Kossuth utcai szervízút kivezetését átalakítják, oda helyezik át a nehezen belátható gyalogátkelőt is, a Verestemplom előtt a jelenlegi két sávból négy lesz bővítéssel, egy-egy busz sáv a két szélén, közötte két haladó sáv. Megfordul a Nap utca, a Cegléd utca és a Baross utca forgalmi rendje.

15. Faraktár utca – Hajnal utca

Négy sávban végződik a Faraktár utca, a két belső balra a Rakovszky Dániel felé engedi a forgalmat, a következő egyenesen, míg a külső egyenesen és jobbra, itt közlekedik a busz is. Szemből a külső sávon lehet jobbra fordulni és ott közlekednek egyenesen tovább a buszok is. A belső két sávból pedig balra, a Hajnal utca felé lehet fordulni.

16. Szent Anna utca – Attila tér

A Teleki utcáig kétirányú a forgalom, hogy a Wesselényi lakótelepről jövő forgalmat kiengedje. A Baross utcai csomópontot felújítják, kialakítanak egy gyorsító sávot a Szent Anna utcán.

17. Szent Anna utca – Vígkedvű Mihály utca

Két sávon halad a forgalom a belváros felé, mellette parkolók, szemben egy sáv a 15-ös busznak és megszűnnek a parkolók.

18. Szent Anna utca – Sumen utca

A Kandia utcától három sáv a belváros felé, a külső egyben buszsáv, visszafelé egy busz sáv. A Szent Anna utcán a csomópont után két sávon halad a forgalom, megtartva a parkolókat mindkét oldalon.

19. Szent Anna utca – Piac utca

A kereszteződésben két sávon halad a forgalom, a belső sávból lehet balra is fordulni. A Miklós utcán három sáv nyílik, amelyből a külső buszsáv.

20. Miklós utca – Antall József utca

Három sávon halad a forgalom, a külső és a belső egyben kanyarodó sáv is jobbra, illetve balra.

21. Miklós utca – Erzsébet utca

Három sáv érkezik a csomópontba, egy jobbra kanyarodó járdaszigettel, kettő pedig egyenesen a Szoboszlói utca felé. A balra kanyarodás itt megszűnik, mint ahogy az Erzsébet utca felőli gyalogátkelő is. A Külsővásár tér felőli gyalogátkelőt megerősítik, a köztes szigetet kibővítik, így egyszerre csak a teljes útszélesség felét kell megtenni.

Egyéb változások

22. Egyetem tér

Kétsávos lesz a körforgalom, ezzel gyorsítják a közlekedést, valamint a Nagyerdei krt felől kialakítanak egy balra kanyarodó és egy egyenes sávot. Az Egyetem tér felől a Klinikák felé fordulóknak pedig lesz egy gyorsító sáv.

23. Pallagi út – Nagyerdei krt.

Kétsávos spirális körforgalom épül.

24. Szabó Kálmán utca – Vécsey utca

Jelzőlámpás csomópont épül, minden irányból külön jobbra kanyarodó sávval, így lesz beláthatóbb és biztonságosabb a közlekedés.

25. Bartók Béla út

Egy új külső, jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki, hogy a forgalom ne torlódjon vissza a Pesti utcai kereszteződésben egészen a körforgalomig. A beavatkozás fakivágással jár, de csak a belső fasorban, a külső megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában