Helyi közélet

2017.03.27. 16:56

Nem szabadott volna beszólni a fenntartónak: ítélet Modem-ügyben

Debrecen - Jogtalanul varrta Kukla nyakába a képek eltűnését a debreceni polgármester, megsértette a jó hírnevét.

Debrecen - Jogtalanul varrta Kukla nyakába a képek eltűnését a debreceni polgármester, megsértette a jó hírnevét.

Elutasította Kukla Krisztián felperesi keresetét a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság abban a munkaügyi perben, melyben a Modem volt ügyvezetője jogszerűtlennek mondatta volna ki 2015-ös azonnali hatályú elbocsátását az önkormányzati fenntartású intézmény éléről. A hétfői határozathirdetésen ugyanakkor kiderült: a felmondásban az alperes önkormányzat által megjelölt öt indok közül a bíróság összesen egyet talált olyannak, amiben a volt vezető ténylegesen megsértette a munkaviszonyából fakadó kötelezettségét – egy sajtónyilatkozatában kritikusan szólt a munkáltatójáról.

Mindkettő fizet

Háromszázezer forint sérelemdíjat kell fizetnie az alperes önkormányzatnak Kukla Krisztián számára, amiért Papp László, Debrecen polgármestere a 2015. júliusi közgyűlésen a Modem volt vezetőjét tette felelőssé az Antal-Lusztig gyűjtemény két darabjának eltűnéséért. Erről is határozott a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn, amikor ítéletet hirdetett a felperes Kukla kezdeményezte munkaügyi perben. A Modem 2015 júliusában azonnali hatállyal elbocsátott ügyvezetője ugyanis jogszerűtlennek tartja a felmondást, ezért beperelte volt munkáltatóját, a debreceni önkormányzatot, illetve sérelemdíjra terjesztett elő igényt.

Bár Kukla keresetét a bíróság elutasította és egyrészt 224 ezer forint perköltséget kell megfizetnie az alperes, 211 ezer forint eljárási illetéket pedig az állam számára, a volt ügyvezetőt – hangzott el a határozat indoklásában – nem terhelik a felmondásban neki felrótt kötelezettségszegések az említett gyűjtemény két darabjának 2014 áprilisában jelentett eltűnése miatt. Mint emlékezetes, a rendőrségi nyomozás nem tudta kideríteni, hogy mi történt Csontváry és Nemes-Lampérth festményével, a büntetőeljárás megszűnt, ugyanakkor az önkormányzat végül 134 millió forint kártérítést fizetett ki Antal Péter műgyűjtőnek.

Nem jelentős sérülések

Bár az önkormányzat annak idején öt pontban rögzítette a Kuklának való rendkívüli felmondás okait, a bíróság szerint ezek az indokok megfogalmazásukban túl általánosak, közhelyszerűek voltak. Így nem róható a volt ügyvezető terhére sem az, hogy nem tett eleget a képek eltűnését követő belső ellenőrzések, illetve a Modem őrzés-védelmét ellátó Pannon Guard Zrt. által készíttetett vagyonvédelmi vizsgálatban foglaltaknak (bizonyos lépeseket megtett, amiket pedig nem, arra szakmailag megalapozott oka volt), sem az, hogy ne készítette volna el időre a Modem átszervezése utáni szervezeti és működési szabályzatot a számviteli és pénzkezelési politikát is beleértve.

A bíróság szerint Kukla azzal sem mulasztott, hogy a Modem Déri Múzeumba való beolvadásakor nem adta át a Pannon Guard-féle jelentést a Déri vezetőjének, hiszen ez az intézményi átadás-átvétel nem közvetlenül a Modem és a Déri között zajlott, hanem az önkormányzat közbeiktatásával. Terhére rótták nyolc kép megsérülését is, erről kiderült: szó sincs jelentős mulasztásról, a művész-restaurátor szerint csak mindennapos károkról lehetett beszélni.

Kukla Krisztán megsértette azonban a vezető beosztású munkavállalókra vonatkozó speciális, a véleménynyilvánítás jogára vonatkozó szabályokat – szögezte le a bíróság, amikor a felperes egy interjúban (keretes írásunk) kritikus hangot ütött meg az önkormányzattal szemben. Ezt a felmondási indokot tehát alaposnak ítélte meg a bíróság.

Az alperes jogi képviselője nem volt jelen a hétfői határozathirdetésen.


Kevesli a sérelemdíjat

– Egyrészt örülök annak, hogy a bíróság úgy találja, a két kép eltűnésével összefüggésben Kukla Krisztián nem szegte meg a munkaviszonyából fakadó kötelezettségeit – reagált a határozathirdetést követően a Naplónak a felperes ügyvédje. Zeke László előrevetítette az ítélet megfellebbezését, hozzátéve: a sérelemdíj összegét alacsonynak találja. De ami lényegesebb, álláspontja szerint Kukla nem adott okot azonnali hatályú felmentésére azzal, hogy 2015 áprilisában kritikusan nyilatkozott az önkormányzatról a sajtóban (Elfogyott körülöttünk a levegő címmel elolvasható a HVG Műértő rovatában, 2015. április elsejei megjelenéssel).

– A Modem ügyvezetőjeként éppen az önálló intézményként való megszűnés és a Déri Múzeumba való beolvadása ellen emelte fel a hangját, vagyis a Modem érdekében cselekedett, ez pedig hozzátartozik egy vezető feladataihoz – érvelt az ügyvéd.


A közgyűlés úgy döntött, hogy az önkormányzat fizessen 134 millió forint kártérítést a MODEM-ből eltűnt két festmény tulajdonosának, dr Antal Péternek.

Antal Péter a képek eltűnése előtt többször jelezte: a Modem műkincskezelési gyakorlata „időzített bomba”.

 

Elloptak két nagy értékű festményt a Modemből; Csontváry Kosztka Tivadar és Nemes Lampérth József egy-egy alkotását, amelyeknek az értéke összesen több mint százmillió forint – értesült a nol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában