Helyi közélet

2017.03.09. 19:10

Időjárás-jelentés - 2017. március 9.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Észak-, valamint Nyugat-Európa időjárását az Atlanti-óceán fölött örvénylő ciklonrendszer alakítja, melynek területén - Írországtól Franciaország északi részén át egészen Finnországig - többnyire borult az idő, a Német-alföld térségében többfelé esik az eső, Lappföldön havazik. A Brit-szigeteken a szél is megerősödik. A kontinensünk déli részén tartózkodó mediterrán ciklon a napokban délkelet felé vonult, pereménél Olaszország déli részén, valamint Görögországban borult és derült területek egyaránt vannak, a Fekete-tenger partvidékén egy-egy zápor is előfordul. Az Ural, illetve az Ibériai-félsziget fölött anticiklon helyezkedik el, keskeny magasnyomású híd húzódik az Alpoktól Ukrajna nyugati részéig. Ezeken a tájakon erősen felhős és derült területek váltakoznak, az Alpok térségének alacsonyabb részein esik az eső, a Kelet-európai-síkságon havazik. Nyáriasan meleg van Spanyolország déli részén, ahol a csúcshőmérséklet kora délután 25 és 28 fok között alakul. Észak-Európa kivételével mindenhol enyhe az idő, kontinensünk középső részén 7, 14 fokig melegszik a levegő. A Skandináv-félsziget északi részén még mindig fagypont alatti a maximum-hőmérséklet. Péntek estig a Kárpát-medence időjárását több front alakítja, többfelé számíthatunk esőre, záporra, az északnyugati szél nagy területen viharossá fokozódik.

Várható időjárás péntek estig

Estétől nyugat felől ismét beborul az ég, előbb a Dunántúlon, majd hajnalban már a középső területeken is elered az eső. Reggelig elsősorban a Tisza vonaláig számíthatunk csapadékra. Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, csak a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten szakadozik, vékonyodik a felhőzet, ezeken a részeken akár hosszabb időre is kisüthet a nap. Napközben elsősorban az ország középső harmadán fordulhat elő több helyen eső, zápor. A nyugati, északnyugati az éjszaka második felétől a Dunántúlon meg is erősödik. Pénteken a nagy területen erős északi, északnyugati szél nyugaton viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de az Északi-középhegység völgyeiben gyenge fagy is lehet az éjszaka első felében.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 8 és 11 fok között valószínű, de Szabolcsban 13, 14 fok is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában