Helyi közélet

2017.03.06. 19:39

Holló Lászlóra emlékeztek

Debrecen - 130 éve született a festő, nevét sétány viseli a megyeszékhelyen.

Debrecen - 130 éve született a festő, nevét sétány viseli a megyeszékhelyen.

Választott otthonában, Debrecenben is emlékeztek a március 6-án éppen 130 éve született Holló László, Kossuth-díjas festőművészre a Medgyessy Ferenc Gimnázium, illetve a Holló László Baráti Kör szervezésében hétfőn. Emléke előtt a róla készített dombormű előtt tisztelegtek és emlékeztek a még élő barátok, ismerősök, örökösök és az utódok. Beszédet a középiskola igazgatója, Fekete József mondott. A folytatásban az emlékház kertjében adóztak emléke előtt néma főhajtással.

Neves mesterek tanítványa

Holló László Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész az alföldi festészet 20. századi nagy alakja, Kiskunfélegyházáról származik, a debreceni Hrabéczy családba nősült, így került Debrecenbe. Székely Bertalan és Szinyei Merse Pál növendéke, majd Münchenben a Hollósy Simon szabadiskola tanítványa volt.

Felesége korai halála után a 40 évvel fiatalabb Maksa Olgát vette feleségül, aki a Holló László-hagyatékot dr. Újváry Zoltán néprajztudóssal ma is ápolja és őrzi. A festő halála után a ’70-es években a tócóskerti házat és a festmények jelentős részét a városnak ajándékozta az özvegy, de a hagyaték többi eleméből több helyen, Kiskunfélegyházán, illetve Hajdúhadházon emlékmúzeumot, emlékszobát rendeztek be. Holló Lászlót 89 éves korában, 1976-ban érte a halál Debrecenben. Emlékét a jelentős képzőművészeti tevékenységért adományoz­ható Holló-díj is őrzi.

Emlékház a Tócóskertben

A tócóskerti Holló-emlékház a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium gondozásában működik 1998-tól. Az emlékházat kezdetben a Déri Múzeum gondozta, amely a szakmai felügyeletet is gyakorolta. 2002-ben az emlékévre átkeretezték a képeket, majd 2012-ben az egész gyűjtemény korszerűbb és látványosabb átalakításon esett át egy nagyobb lélegzetvételű múzeumpedagógiai projekt kapcsán, amit az iskola művésztanárai vezettek.

Érdekesség, hogy a festő szülővárosában, Bács megyei Kiskunfélegyházán emlék­évet hirdetnek, és itt adják át a nevét viselő díjat is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában