Helyi közélet

2017.03.10. 08:25

Hírvilágok harca

<em>Többször hallhattuk már: 1938-ban Amerikában egy földönkívüliek támadásáról szóló (Orson Welles és társai tolmácsolásában elhangzott) rádiójáték nyomán elképesztő méretű pánik tört ki.</em> Fábián György írása.

Többször hallhattuk már: 1938-ban Amerikában egy földönkívüliek támadásáról szóló (Orson Welles és társai tolmácsolásában elhangzott) rádiójáték nyomán elképesztő méretű pánik tört ki. Fábián György írása.

Nem csoda, hogy ismerős: tanították ezerfelé, felsőoktatásban.

Azonban nem túl rég több hazai portál is beszámolt arról: egy újabb vizsgálódás szerint a tömeges riadalom híre kamu volt, a korabeli lapok és elemzők fújták föl, különféle célokból.

A naiv olvasó, hallván ezt a leleplezést, nagyjából három dolgot tehet. 1. Hosszúra nyúlik az ábrázata, és omladozni kezd benne az eddigi világ. 2. Azt mondja: ennyi erővel a leleplező hírek is lehetnek koholmányok! Nem hisz nekik. 3. Dühbe gurul, és elhatározza: saját szemével győződik meg az igazságról. Fizetés nélküli szabadságot vesz ki, a saját költségén elutazik amerikai levéltárakban kutakodni; ha még elszántabb, időgépet készít, hogy első kézből informálódhasson.

A helyzet súlyos. Arról van szó ugyanis: kiderült, hogy az ismeretterjesztő forrásokból táplálkozó tudásgyarapítás sem más, mint hit kérdése.

Nyugodtan menjünk inkább templomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában