Helyi közélet

2017.03.13. 14:29

Fejlődőképes települést szeretne az unokáinak

Tiszafüred - A város szinte minden részének fejlesztésében segédkezett az Életmű-díjas kereskedő-közgazdász.

Tiszafüred - A város szinte minden részének fejlesztésében segédkezett az Életmű-díjas kereskedő-közgazdász.

Ferenczi Sándor tiszafüredi lakos, kereskedő kapta meg a Tisza-Tó Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft által alapított Életmű-díjat. A kereskedőt a település hírnevének öregbítéséért, a város gazdaságának fejlesztéséért, valamint a közösségek érdekében végzett hat évtizedes áldozatos munkájáért részesítették ebben az elismerésben.

A családi háttér számít

A férfi egész életében azon is dolgozott, hogy a mások életét jobbá tegye. Ezt a szemléletet a szüleitől örökölték, ugyanis ők is szerettek másokon segíteni, a közösségi életet előmozdítani. A gyermekei pedig próbálnak ugyancsak a lakosság hasznára válni, ugyanis ők is kereskedők lettek, és míg a fiával közösen irányítják a családi vállalkozásként működő Tisza-tó Tüzép telep és Fészek Áruházat, addig a lánya könyvelőként dolgozik. Elmondása alapján az életben a négy legfontosabb dolog a család, a munka, az őszinteség és a nyitottság. Úgy véli, ha ezek hiányoznak, akkor senki se próbáljon meg a közéletben érvényesülni, mivel úgysem lesz sikeres, nem fog boldogulni.

Segített, ahol tudott

– Kereskedőnek tanultam, innen kerültem a Tiszafüredi Földműves Szövetkezethez, majd Budapestre a FÜSZÉRT vállalathoz, és annak tiszafüredi lerakatához. Utána a Tiszafüredi TÜZÉP-nél kezdtem dolgozni. Ma már ezt vállalkozóként vezetem közösen a fiammal. A város közéletében 1972. óta veszek részt. Először tanácstagnak választottak meg, később bizottsági elnök lettem. Ezután tagja lettem a megyei tanácsnak, majd önkormányzati képviselőként dolgoztam, de 1994. és 1998. között Tiszafüred alpolgármestere voltam. Napi kapcsolatban álltam az emberekkel, mindenki ismert. Segédkeztem az új cégek és gyárak betelepítésében, az alsó piac korszerűsítésében, az Örvény úti és a Fő utcai üzletsor létesítésében, de még az első testvérvárosi kapcsolat létrehozásában is a francia Marquette Lez Lille-lel. A Tiszafüredi Városi Sportegyesület elnökeként pedig öt sportág működését segítettem a munkámmal – sorolta Ferenczi Sándor, aki ezek mellett még támogatta az óvodák, iskolák, civilszervezetek, sportegyesületek működését, valamint bekapcsolódott az önkormányzat rendezvényeinek a szervezésébe is.

– Nem tudom, hogy volt-e olyan ember, aki hátráltatni akart annak idején, mivel szerencsére már csak a szép dolgokra emlékszem. Mindig próbáltam úgy hozzáállni a dolgokhoz, hogy azokat, illetve a segítő tevékenységet ne sajátítsam ki. Osztoztam másokkal, és gondolataimnak mindig próbáltam megnyerni az embereket. Talán ez volt a titka annak, hogy olyan hatékonyan tudtam támogatni a városomat. Ez nem azt jelenti, hogy nem voltak kemény vitáim, vagy kényes ügyek. Ezekre több időt kellett szentelnem, de szerencsére ezeket is sikerült rendezni.

A rendszerváltás óta újabb lehetőségek nyíltak meg a város számára. Új épületeket, intézményeket építettek, most pedig a turizmust igyekeznek fellendíteni. – Manapság a legfontosabb feladat az a munkahelyek teremtése, szerencsére itt van nekünk a Tisza folyó és a Tisza-tó, ami sok embernek biztosít megélhetést. Épp ezért fordítunk rengeteg energiát az idegenforgalomra. Ennek rendelünk alá mindent, a várost szépítjük, új kapcsolatokat építünk ki – vázolta fel a jelenlegi helyzetet.

A kereskedő azt szeretné, ha a jövőben Tiszafüred egy környezetbarát, fejlődő és a lakosait megtartó város lenne, ahol az unokái és mindenki más is boldog életet élhet.

HBN–BR


A város bálja volt szombat este a Tisza-tó fővárosában; az esemény azonban több volt egy társasági alkalomnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában