Helyi közélet

2017.03.21. 08:42

Egy hétre Váradra költöztetik a Perzsa földi paradicsom kézműves mesterműveit

Debrecen - A kiállítás közös célja, hogy bemutassa ismeretlen kultúrák évezredes hagyományait az érdeklődőknek.

Debrecen - A kiállítás közös célja, hogy bemutassa ismeretlen kultúrák évezredes hagyományait az érdeklődőknek.

A tárlat sem Alireza Maleol – az Ars Persica teheráni kurátora – sem a kiállítás anyagát összeállító Ács Érmes Károly, sem a meghívást megteremtő Nemes István nélkül nem lett volna megrendezhető.

Gyönyörűen ívelt indák-virágok között megbúvó éneklő madárkák motívumai sorakoznak a fából, tevecsontból, fémből, kerámiából, textíliákból készült tárgyakon. Ezek egy részének készítési módja is jelentősen eltérő a nálunk megszokott technikáktól. A perzsa Kilimek és a csomózott szőnyegek hírneve már rég bejárta a világot. A természetes anyagú változatos mintázatú több fázisban kézi dúcnyomással készült perzsa terítők minta- és színgazdagsága, pontos kivitelezése is több mint meglepő élmény. Az alkotásokat látván az elmélkedő megértheti, miért is ilyen mesteri a perzsa – iráni kézművesség: tárgyai funkcionálisak, embert szolgálóak és ha már ez évezredek óta a céljuk akkor szépséget, szeretetet, mesterségbeli tudást is közvetítenek.

A kiállítás Khatam-tárgyait készítő mester az ötödik nemzedéke annak a családnak, amely megtanulta és megőrizte e mikromozaik készítés technikájának titkait. A kiállítás díjmentesen naponta 10 – 19 óráig tekinthető meg.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában