Helyi közélet

2017.03.03. 08:37

Diákok miatt bukott meg az álmosdi iskolaigazgató

Álmosd - Felemelt kézzel kellett állnia négy diáknak; ők és a szülők állítják: ököllel ütöttek a fejükre.

Álmosd - Felemelt kézzel kellett állnia négy diáknak; ők és a szülők állítják: ököllel ütöttek a fejükre.

  • Tiltott módszerrel fegyelmezte az Álmosdi Bocskai István Általános Iskola igazgatója egy diákok közti csetepaté résztvevőit - tudta meg a Hajdú-bihari Napló.
  • Noha Milbik István tagadja a tettlegességet, a meghallgatott diákok és szülők elmondása, illetve a tankerület lépése alapján úgy tűnik, megalapozott lehet az állítás, miszerint megütötte az elsős-másodikos tanulókat.
  • Az eset múlt csütörtökön történt meg először az irodában, majd pénteken a folyosón megismétlődött. Utóbbinak szemtanúja is akadt, sőt: egy szülő megörökítette a minden előírást sértő fegyelmezés egy pillanatát. Az esetről bejelentést tettek.
  • Bár az igazgató tagadta a tettlegességet a vizsgálóbizottság előtt, mentesítették a munkavégzés alól, s kezdeményezik vezetői megbízásának visszavonását.
  • Nem tudott magyarázatot adni a vizsgálóbizottság előtt tettére Milbik István, az Álmosdi Bocskai István Általános Iskola igazgatója, aki egy diákok közötti csetepatét tiltott módszerrel büntetett: múlt pénteken felemelt kézzel állította a falhoz a tanulókat. Ez azonban nem minden: a diákok és a szülők elmondása szerint ökölbe szorított kézzel a fejükre is ütött. Miután ez – ellentétben a csütörtöki esettel, amikor a négy kisiskolást az irodában vették elő – a folyosón történt, egy, a farsangi büfébe süteménnyel érkező szülő is látta. A Naplóhoz eljutott felvételen – amelyet a gyerekre való tekintettel nem közlünk – az látszik, amint a diákok a fal felé fordulva feltartott kézzel állnak, mint a rendőrségi motozásra várók.

    Az esetről az egyik érintett gyermek édesanyja tett bejelentést. Az elsős fiú – akit cikkünkben Petinek nevezünk – először nem merte elmondani otthon, mi történt, végül mégis elmesélte. Debreceni Brigitta, az édesanya másnap az osztályfőnöktől akart tájékozódni a történtekről, de akkor még ő sem tudott semmit.

    Fotó: Matey István

    Hétfőn már az igazgatót, Milbik Istvánt kereste, aki, mikor megkérdezte tőle, milyen jogon emelt kezet a gyermekre, elmondása szerint csak az arcába mosolygott, és annyit mondott: „nem tudom, miről beszél!”. Miután aztán a helyettese társaságában otthagyta az édesanyát, a nő utánasietett. Úgy fogalmazott, ekkor már hol tagadott, hol azt mondta, megérdemelte a gyerek, mondván, milyen jogon rugdossa társa bokáját. Debreceni Brigitta állítja: amikor közölte, hogy továbblép az ügyben, az igazgatóhelyettes azt válaszolta neki, akkor vállalja a következményeket is.

    Odahaza másként büntetnek

    A háromgyermekes fiatalasszony munkatársunknak azt mondta, fél, hogy lesznek következményei a lépésének, akár a gyermekére nézve is. Azt viszont ezzel együtt is megengedhetetlennek tartja, hogy miközben odahaza nem emelnek kezet a gyermekre, bárki megüsse őt. Egyébként ha Peti fekete pontot visz haza, vagy rossz fát tesz a tűzre, azzal büntetik, hogy napokig nem használhatja a tabletet és a playstationt – ezért is nem merte először elmondani otthon, mi történt – magyarázta. Az édesanya – nem vitatva, hogy a fia hibázott és büntetést érdemel – a tankerületnek tett bejelentését azzal magyarázta, hogy a többi hasonlóan járt diákért is ki kell állnia. Főleg, miután tőle függetlenül szemtanúja is akadt a történteknek, a képen látottak pedig felháborodást keltettek. Mint mondta, a gyermeket inkább lelkileg viselték meg a történtek: azóta láthatóan stresszesebb, időnként elindul az orra vérre, hányt is.

    Nem mindent ismert el

    Mindenesetre az illetékes Debreceni Tankerület komolyan vette a bejelentését: még aznap háromtagú vizsgálóbizottságot állítottak fel – derült ki az érdeklődésünkre küldött válaszokból. Előbb Milbik Istvánt hallgatták meg, aki elismerte a felemelt kézzel történt sorakoztatást – egy másik válaszból viszont az is kiderül: az igazgató ezt nem tartotta súlyos büntetésnek, ám tagadta, hogy a fejüket ütötte volna. Kedden az iskolában az érintett pedagógusok mellett a gyerekeket és a szülőket hallgatták meg, két diák szülei azonban nem kívántak nyilatkozni a testület előtt – olvasható a levélben.

    Fotó: Matey István

    A tankerület döntése hamar megszületett: Pappné Gyulai Katalin tankerületi vezető március 1-jétől mentesítette az igazgatót a munkavégzés alól, hozzátéve, hogy kezdeményezik intézményvezetői megbízatásának visszavonását is. Szerettük volna megszólaltatni Milbik Istvánt is, ő azonban türelmet kért a válaszadásra.

    Voltak rá panaszok

    Milbik István neves pedagógusdinasztia tagja. Három éve vezetője az iskolának, úgy tudjuk, első, két évre szóló megbízatása előtt néhány évvel került Álmosdra. A munkatársunkhoz eljutott hírek szerint korábban is voltak ügyei. A Debreceni Tankerület erre vonatkozó kérdésünkre azt írta: az intézmény a 2016–17-es tanévben került a tankerülethez – korábban a nyír­adonyihoz tartozott –, az azóta eltelt időszakban a diákok, a szüleik és a pedagógusok sem jelentették, hogy az igazgató fizikai erőszakot alkalmazott volna a tanulókkal szemben.

    Más panaszra viszont akadt példa. Az iskola egyik volt tanára arról beszélt munkatársunknak: ő tud arról, hogy az igazgató ellen a hangneme miatt korábban már éltek beadvánnyal. Ám újabb hasonló esetre is fény derült. A tankerület ugyanis érdeklődésünkre azt írta: tavaly decemberben egy pedagógus – kiabálása, kioktató stílusa és etikátlan magatartása miatt – tett panaszt Milbikre. Emiatt törvényességi vizsgálatot is elrendeltek az intézményben. Az igazgató és a kollektíva viszonyát vizsgáló klímateszt azonban nem támasztotta alá a bejelentésben foglaltakat – írták.


    Rajzolás, majd rugdosódás

    A csetepaté egy nem különösebben szokatlan iskolai eset miatt alakult ki. Peti belefirkált egy lány osztálytársa füzetébe, emiatt kezdték egymás bokáját rugdosni. A kislány azonban szólt az egy évvel idősebb bátyjának, aki két barátjával – rendőrségi szakzsargonnal élve – számon kérte Petit, a vita pedig rugdosódásba torkollott. A napközis tanár tett aztán rendet, majd irányította a fiúkat az igazgatói irodába.


    Nem panaszkodtak más pedagógus miatt

    A történtek miatt a megye mindhárom tankerületénél érdeklődünk, hány panasz érkezett tavaly és 2015-ben a pedagógusok erőszakos viselkedése miatt. A debreceniben a fentit leszámítva nem volt ilyen bejelentés miatt dolguk. A Hajdúböszörményi Tankerület intézményeiből nem érkezett a központhoz a pedagógusok erőszakos magatartását, viselkedését kifogásoló szülői panasz, a berettyóújfalui központból pedig csak 2015-re vonatkozóan kaptunk választ. Így csak azt mondhatjuk: akkor emiatt nem panaszkodtak a tanárokra.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában