Helyi közélet

2017.03.02. 12:05

A hideg engedett szorításából

Debrecen - Igazi tavaszi idő kényeztette a korai szabadföldi munkákat végző szakembereket.

Debrecen - Igazi tavaszi idő kényeztette a korai szabadföldi munkákat végző szakembereket.

Habár a tél összességében szokatlanul hideg volt, sokfelé kemény, a telelő növényeket próbára tevő fagyokkal, februárra a zord hideg engedett szorításából, annyira, hogy a havi középhőmérséklet 0,5-1 fokkal felül is múlta a sokévi átlagot.

Jelentős enyhülés

A tél utolsó hónapja jelentős enyhüléssel vette kezdetét, a január végi kemény fagyokat olvadás váltotta, s nappal már több helyen 10 fok köré melegedett a levegő. A hóolvadással párhuzamosan az észak-tiszántúli területeket több hullámban jelentős csapadék is érintette, területi átlagban 15-25 milliméter közötti mennyiségben. A fagyott talaj e két forrásból felgyülemlő nagy mennyiségű nedvességet képtelen volt elvezetni, így nagy területeken jelentkeztek átmeneti belvízproblémák. A frontátvonulásokkal tarkított, viszonylag enyhe első 10 napot követően átmenetileg anticiklon hatása alá került a kelet-magyarországi térség. Ennek kedvező hatása elsősorban a csapadék elmaradásában mutatkozott meg, így nem súlyosbodott tovább a belvízhelyzet.

Nedvesebb légtömegek

Ebben a szituációban változás a második dekád legvégén, 20-21 táján következett, ekkor ismét enyhébb, de nedvesebb légtömegek közelítették meg Kelet-Magyarországot. Néhány nap alatt – újfent számottevő csapadék kíséretében – jelentősen enyhült az idő, sőt 23-24-e környékén a talajfagy is gyakorlatilag mindenütt felengedett. Mivel a továbbiakban már nem hullott mérhető csapadék, miközben a napi csúcshőmérséklet tartósan +10°C fölé emelkedett, a vízborítás mértéke immár érdemben csökkent, a talajállapot sokat javult. A hónap utolsó napján már a 20 fokos napi maximumhoz sem sok hiányzott, igazi tavaszi idő kényeztette a korai szabadföldi munkákat végző szakembereket, s ez a tavaszias télzárás a hónap középhőmérsékletét bőven fagypont fölé tornászta.

- Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában