Helyi közélet

2017.02.08. 16:57

Sehol nem maradnak el temetések

Hajdú-Bihar - A temetkezéseken a kiásott sír környezetének kegyeletteljes állapotba hozatala a legnagyobb kihívás.

Hajdú-Bihar - A temetkezéseken a kiásott sír környezetének kegyeletteljes állapotba hozatala a legnagyobb kihívás.

A tartós mínusz fokok következményeként akár 60–70 centiméter mélységben is megfagyott földréteg nem tudja elvezetni a föld felső rétegén megindult olvadásból keletkező vizet, emiatt a temetők útjai a nagy sártól nehezen járhatók. A hirtelen jött felmelegedés nehézségeket okoz a temetkezési szolgáltatók munkájában.

– A temetések megtartásában a jelenlegi helyzet sem okoz komoly fennakadást, temetés biztosan nem marad el. Várhatóan az utak víz alatt lesznek, mivel az általunk üzemeltetett temetőkben a vízelvezetésre korlátozott a lehetőség, s a sírok megközelítésekor nagy sárra kell számítani – mondta Kari Irén, a Platinum Temetkezési Vállalat igazgatónője. A vezető hozzátette, hogy kérik a lakosság megértését, hiszen a természet szélsőségeit nem lehet befolyásolni, az általa okozott helyzettel szemben tehetetlenek. Várhatóan a teljes olvadás is eltart egy jó darabig, ami viszont a szemétszállítást akadályozza (a teherautó elakad a nagy sárban), hiszen több településen a temető azon részén van a szemeteskonténer, ahova nem vezet szilárd burkolatú út – említette az igazgató.

Segítség nélkül

– Míg korábban a jégmentesítés volt az egyik legfontosabb feladat, mára a víz elvezetése a temetői utakról, illetve a temetés során már kiásott sír környezetének kegyeletteljes állapotba hozatala a legnagyobb kihívás. Mindezekről a temetők dolgozói folyamatosan gondoskodnak, külső segítséget nem vesznek igénybe.

A Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat által felvett temetéseket az egyeztetett időpontban tartják meg – fogalmazott Bíró Péter, a társaság szervezeti egységvezetője.

HBN–KKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában