Helyi közélet

2017.02.05. 15:27

Pályázni is nehéz a kicsiknek

Mezősas - A szigorú kiírások majdnem ellehetetlenítik a hátrányos helyzetű, kevés népességű falvak fejlesztését.

Mezősas - A szigorú kiírások majdnem ellehetetlenítik a hátrányos helyzetű, kevés népességű falvak fejlesztését.

A kistelepüléseknek még a sikeres pályázatokkal is nehéz egy-egy nagyobb beruházást megvalósítani – jelentette ki Somi László polgármester. Elmondása alapján a pályázatokhoz szükséges önerőt, már ha kell, nehéz kigazdálkodni egy kisfalunak. – Évek óta folyamatosan pályázunk kollégáimmal útfelújításra, az orvosi rendelő felújítására, de sajnos eddig még egyikre sem sikerült támogatást nyernünk.

Korszerűsítették a konyhát

A nehézségek ellenére Mezősason tavaly sikeresen felújították a község konyháját. A beruházás az önerővel együtt közel 10 millió forintba került. A pályázat keretein belül kialakítottak egy mozgáskorlátozott feljárót, a belső helyiségeket csempével burkolták, de felújították a teljes elektromos hálózatot is. Emellett új sütőt, sütő-párolót, mérleget, edényeket és darálót vásároltak.

A sportegyesület is fejlődik

– Két évvel ezelőtt a mezősasi sportegyesület nyert egy kisbuszt, emellett egy helyi vállalkozó bevonásával, pályázat keretein belül sikerült a helyi sportpálya köré egy kerítést építeni, amely az önerővel együtt közel 3 millió forintba került. A fejlesztések mellett a mai napig zajlik az utánpótlás nevelés a fiatalok körében. Szeretnénk, ha ez a jövőben is ugyanígy működne. Jelenleg három korosztályt szállítunk folyamatosan a közeli települések sporteseményeire – fejtette ki a polgármester.

Elbírálásra várnak

A református egyházközség együttműködésével az önkormányzat tavaly beadott egy pályázatot a református templom felújítására. Az erre igényelt támogatás valamint az önerő körülbelül 50 millió forintot jelent. Szintén tavaly pályáztak a helyi közösségi tér felújítására, aminek a költsége 30 millió forint lenne. A polgármester hozzátette, ezeknek a pályázatoknak még nem ismerik az eredményeit, a döntésre várnak. – A pályázati kiírástól is függ, hogy melyekre szeretnénk jelentkezni. Sajnos elég kevés kiírásra tudjuk benyújtani a pályázati anyagunkat.

Ennek az oka, hogy, bár úgy hirdetik, milyen nagy lehetőség ez a településeknek, olyan sok feltételt szabnak meg, amelyeknek az olyan kis községek, mint például Mezősas, nem tud megfelelni. Emiatt nagyon meg kell néznünk, hogy egyáltalán mire pályázunk, ha nem akarunk csalódni – ismertette hátrányos helyzetüket Somi László.

HBN–BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában