Helyi közélet

2017.02.18. 13:12

Közelebb került egymáshoz Pocsaj és Biharfélegyháza

Pocsaj, Biharfélegyháza - Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon - jelentette be a kormány kedden az MTI-n keresztül.

Pocsaj, Biharfélegyháza - Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon - jelentette be a kormány kedden az MTI-n keresztül.

A közleményből azt is meglehetett tudni, hogy az intézkedések a Csanádpalota-Nagylak (Nadlac), a Zajta-Nagypeleske (Peles), a Garbolc-Szárazberek (Bercu), az Ömböly-Károlypuszta (Horea), a Dombegyház-Kisvarjaspuszta (Variasu Mic), az Elek-Ottlaka (Graniceri), a Körösnagyharsány-Körösszeg (Cheresig), a Dénesmajor-Feketegyarmat (Iarmata Neagra), a Pocsaj-Biharfélegyháza (Rosiori), valamint a Bagamér-Érkenéz (Voivozi) határátkelőhelyekre vonatkoznak.

A román külügyi tárca korábban azt közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között, ezeket azonban nem használhatták az utazók, mert Románia még nem tagja a schengeni övezetnek. A két ország közötti utakat ezért betonelemekkel és sorompóval kellett lezárni. Az utak megfelelő módon történő használata a program uniós jogszabály szerinti sikeres lezárásához is szükséges, ennek határideje 2017. március 31. Románia csatlakozása után az átkelőhelyek állandóan nyitva tartanak majd. Most még három héten keresztül csak a hétvégi napokon üzemelnek majd, ezt követően a hatóságok a helyi igények és az átlépők számának függvényében vizsgálják további nyitvatartásuk lehetőségeit.

A tíz helyszín közül a Pocsaj-Biharfélegyháza (Rosiori) megnyitásán Kecskés Gyula pocsaji polgármester elmondta, a 11 kilométeres útszakasz a magyar-román hátáron átnyúló uniós pályázaton elnyert forrásból valósult meg. A mintegy hatmillió euróból Pocsaj önkormányzata 3,1 millió, a Nemzeti Infrastruktúra (NIF) Zrt. 235 ezer, Biharfélegyháza pedig 2,5 millió euróval vette ki a részét. Deloreán Gyula Bihar megye alprefektusa arról beszélt, hogy az akarat és pénz már megvolt a határátkelő megnyitására, most már a lakosságon múlik, mennyire lesz kihasználva rokonlátogatásra vagy kereskedelmi célokra, mert csak akkor lesz majd állandóan nyitva. Akkor nem lesznek elválasztó utak a két ország között.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, örül hogy átélheti ezt a történelmi pillanatot, amikor a két település, a két ország között lerövidült a távolság, ami a legrövidebb utat jelenti Debrecen és Nagyvárad között is. Hozzátette, reméli rövidesen kiépül az az infrastruktúra, ami a határátkelő működtetéséhez kell. Úgy fogalmazott, a határon átnyúló együttműködések remek példája ez. Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere pedig mindenkinek köszönetet mondott, aki a beruházásban részt vett.

Ezt követően az egyházak képviselői áldották meg a határátkelőt, majd ének és szavalatok hangoztak el, illetve egy lovasbemutató zárta a programot, mely után mindkét oldalról megindult az ellenőrzött forgalom.

HBN-Égerházi Péter


Új, alkalmi nyitvatartással működő határátkelők nyílnak a magyar-román határszakaszon a hétvégén, kilencet szombatonként, egyet vasárnaponta használhatnak az utazók.

Hétvégétől a jövőben minden szombaton 9–17 óra között gyalogosan, kerékpárral, személygépkocsival és mezőgazdasági gépekkel mindkét irányból át lehet lépni a magyar-román államhatárt a Bagamér és Érkenéz, valamint Pocsaj és Biharfélegyháza között uniós támogatással az elmúlt években épült úton – tájékoztatta a Naplót Orvos Mihály, Bagamér és Kecskés Gyula, Pocsaj polgármestere, hozzátéve, a jövőben más napokra is kiterjedhet az országhatár megnyitása.


Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon. Az intézkedést a tervek szerint a forgalom függvényében, három hét múlva értékelik. Az érintett települések kisebb-nagyobb ünnepségekkel készülnek a határnyitásra, melytől főként gazdasági kapcsolataik fellendülését remélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában