Helyi közélet

2017.02.06. 13:10

Jézus és a rock&roll éve - Így fonódik össze hit és popzene

Debrecen - Hazai és külföldi előadók előszeretettel használnak bibliai utalásokat dalaikban.

Debrecen - Hazai és külföldi előadók előszeretettel használnak bibliai utalásokat dalaikban.

„Magyarországon még nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a populáris kultúrának. Ezzel szemben a világ számos pontján már önálló tudomány foglalkozik vele – jelentette ki Horváth Gergely a debreceni Modemben megrendezett Jézus és a rock&roll címet viselő előadáson, amelyen a hit, valamint a popzene összekapcsolódási pontjaira igyekeztek rámutatni.

Ákos dala az etalon

– Az Igazán című Ákos-dal a legkiválóbb példa a keresztény könnyűzenére, ilyen típusú slágerekből kellene a lehető legtöbbet gyártani – fogalmazott Kókai Nagy Viktor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) docense. Mint mondta: teológiai szempontból zseniális dalról van szó, amely indirekt módon kommunikálja a Bibliát. Az másik lapra tartozik, hogy az előadó nem úgy él, ahogy a klipben megjelenik, ám ez nem jelent problémát a cél, azaz az Isten felé fordítás szempontjából. A docens beszélgetőtársa, a rádiós-műsorvezetőként és íróként tevékenykedő Horváth Gergely elárulta, sok hívő ember a Vad Fruttiktól a Nem hiszem meghallgatását követően szomorú és csalódott lett, ugyanis úgy vélték, a zenekar istentelenségre sarkallja a rajongókat. Kókai Nagy megjegyezte, a szövegben rengeteg dolgot sorolnak fel, amiben nem hisznek, de Isten nem kerül elő.

– Ha valakit nagy fájdalom ér, gyakran annyira csalódottá válik, hogy elfordul a teremtőtől, és felhagy az imádkozással. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nem feltétlenül az a jó, amit jónak látunk, és ennek a bekövetkezését szeretnénk – hangsúlyozta Kókai Nagy Viktor.

A beszélgetés során előkerült a Rolling Stonestól a Sympathy for the Devil, amelyet a rock&roll szimbolikus dalának tituláltak.

A DRHE docense kijelentette, az ördög nem önálló léttel bíró „valami”, hanem egy élősködő, ami a történelmet és az életünket sem képes irányítani. Hozzátette, Isten mindenhatósága kiterjed a rosszra is, vagyis tud ennek a létezéséről. Az alkotás szerinte nem teszi szimpatikussá a gonoszt. „Abban bízunk, hogy a 2017-es esztendő a Jézus és a rock&roll éve lesz. Terveink között könyvkiadás, egy saját műsor elindítása, valamint előadássorozat életre hívása szerepel” – zárta mondandóját Horváth Gergely.

HBN–BÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában