Helyi közélet

2017.02.16. 16:24

Hogy fejlődhetnek a magyar foci klubok?

Debrecen - Jobban működnek a külföldi labdarúgó egyesületek, mint a magyarok? Megfelel a hazai rendszer a kor kihívásainak? Ezeket a kérdéseket is feszegették a Science Café legutóbbi előadásán.

Debrecen - Jobban működnek a külföldi labdarúgó egyesületek, mint a magyarok? Megfelel a hazai rendszer a kor kihívásainak? Ezeket a kérdéseket is feszegették a Science Café legutóbbi előadásán.

Nem mindennapi elemzést hallhattak az érdeklődők a labdarúgó klubok szervezeti kérdéseiről a Debreceni Egyetem tudományos, ismeretterjesztő előadás-sorozata, a Science Café február 15-ei előadásán. Bácsné Bába Éva, a Gazdaságtudományi Kar Sportgazdasági és -menedzsment Tanszékének docense kiválasztott három, gazdasági és sportsikerekkel rendelkező nyugat-európai klubot, hogy összehasonlítsa azok struktúramodelljét a magyar NB I, NB II, illetve NB III-as csapatokéval.

A kutatás során a Manchester United, a Borussia Dortmund, valamint az FC Barcelona került górcső alá a DVSC-vel és a Fradival együtt. A docens a labdarúgó klubok szervezeti kérdéseire volt kíváncsi, illetve, arra, hogy vajon mennyire tér el a nyugat-európai minta a magyar modelltől.

Mint elmondta, a nagy klubok mindegyikének van valamilyen struktúramodellje, ami egyébként nem is mutat nagy különbségeket az egyesületeknél és a gazdasági társaságoknál a sportszakmai működtetés tekintetében.

Az előadásból kiderült: a hazai gyakorlat nem tér el jelentősen a külföldi klubokétól, Bácsné Bába Éva a kutatása során ugyanis ugyanazokat az elnevezéseket találta meg a magyar szervezetek struktúrájában, mint a nyugat-európai kluboknál.

- Az tehát biztos, hogy adaptálható a külföldi modell, a kérdés csupán az, hogy hogyan – jelentette ki a docens, aki a Manchester United példájával hívta fel a figyelmet arra, hogy veszélyes a tisztán társasági formában működő klub üzemeltetése, főleg, ha nyilvános részvénytársaságról van szó. Ebben az esetben ugyanis megjelenhetnek a klubot felvásárló befektetők, ami komoly ellenszenvet válthat ki a drukkereknél. Ez a Manchester esetében meg is történt, egy ilyen felvásárlás után az angol szurkolók az utcára is vonultak.

- Összességében elmondható, hogy megtaláltam Magyarországon a jól működő nyugati modellt, ami sajnos azonban csak az elnevezéseiben hasonlít. Ezeket az elnevezéseket tartalommal kell feltölteni – hangsúlyozta Bácsné Bába Éva. Hozzátette: a magyar futball kluboknak tanulmányozniuk kell, hogy milyen szakapparátust működtetnek a nemzetközi társaik, ráadásul komoly szervezetfejlesztésre és HR-tevékenységre van itthon szükség.

Szerinte mindehhez az egyetem Gazdaságtudományi Karán ehhez hozzá is járulhatnak. Példának felhozta, hogy Debrecenben sportszervezőket, valamint hamarosan sportközgazdászokat is képeznek, akik hamarosan megjelenhetnek az itthoni sportegyesületeknél, sportvállalkozásoknál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában