Helyi közélet

2017.02.28. 07:52

Hamis hangok, aranyló visszhang

Debrecen - Váró Kata Anna: egyszerű, érthető történet, mely mélyen megérint.

Debrecen - Váró Kata Anna: egyszerű, érthető történet, mely mélyen megérint.

Rengeteg olyan eleme van ennek a filmnek, ami miatt megérdemelte az Oscart” – vélekedik Vida Virág a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmről. A ma Los Angelesben élő, debreceni származású újságíró, táncművész aktív részese volt a holly­woodi ünnepi hétnek, így első kézből kaphattunk hírt a magyar sikerről, a díjátadó részleteiről. Kérdésünkre elmondta: „A mesterien felépített, katartikus befejezés emeli ki a Mindenki című művet a kimagasló kvalitású rövidfilmek közül. A csend. Ahogy az embernek elszorul a torka, amikor a némaság veszi át az irányítást minden felett. Az elnyomó hatalom-szimbólum, a diktatórikus tanár és az egész film felett. Ahogyan ebbe a csendbe belerobban az utolsó ének – megfelelő fokozással –, az visszaadja a hitet, hogy közösen fel lehet lépni bármilyen igazságtalansággal szemben” – fogalmazott Magyar Hollywood Tanács tagja.

Tapssal rótták le tiszteletüket Hollywood elveszített magyar dívája előtt.

Vida Virág

Fesztiválsikerek sora

Hasonló véleményt formált Váró Kata Anna film- és színházkritikus is, amikor azt nyilatkozta lapunknak, hogy az összefogás érinthetett meg sokakat a műben. A gyerekeket igazságtalanság éri, és ez ellen képesek együtt tenni. Hitelesíti ezt a momentumot, hogy ebben a korban valóban a társas kapcsolatok, a barátok egyre fontosabbá válnak a gyerekeknek, és bár a csínytevések, csúfolódás időszaka is ez, képesek összefogni és kiállni egymásért – erre gyermekpszichológus édesanyja világított rá. Váró Kata Anna elmondta, hogy nyáron egy hazai filmfesztivál zsűritagjaként látta először a díjazott alkotást. Őt már akkor meg­győzte, majd siker övezte a film útját több magyarországi és külföldi (Berlin, Chicago, Tokió) szakmai rendezvényen is. Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia rövidfilmes kollégiuma közel száz fesztivál legjobbjait, több mint százharminchat művet értékelt, a múlt év végén már tudható volt, hogy a Mindenki –vagy angolul Sing (Énekelj) – című film bekerült az esélyes tíz közé.

Egyszerűségében jó

Nehéz megmondani, az ítészeknek mi tetszhetett igazán, mert több tényező együtthatása teszi teljessé. Szépen építették fel, nem cifrázták túl, dicséretes a hanghasználat, az, ahogy a zene áthatja, és bár magyar közegre van vetítve, igazán univerzális a téma: Meddig mehet el egy tanár a siker érdekében? Mi a tehetséggondozás valódi célja? Mit tehetünk az igazságtalanság ellen? Szamosi Zsófia nagyon jó alakítást nyújt, nem pozitív szereplő, de a motivációi, – hogy a sikerből, az utazásból a tátogók is részesüljenek – miatt nem ítélhető el teljesen. A két főszereplő kislány már szinte profi, több reklámfilmben szerepeltek, Gáspárfalvi Dorka korábban Az ajtó című Szabó István rendezte moziban az ifjú Emerencet alakította. A diákok jórészt, a fővárosi Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola tanulói. Váró Kata szerint ez a siker választ adhat azoknak, akik a Saul fia kapcsán hangoztatták, hogy csak a témája miatt kapta meg az Oscart. „A Mindenki jó példa arra, hogy lehet egyszerű eszközökkel győztes alkotást készíteni. Egy jól megírt és elmesélt történet a maga egyszerűségében szép. Jó filmet kell csinálni! – ennyi az Oscar titka.

Őszinte, szép, katartikus

Az Apolló Mozit vezető Fejér Tamás szintén az egyszerűséget hangsúlyozta. A képi világban, a történetben, vágásban és a rendezésben sem talált átlagon felüli, különös bravúrt, a színészek sem vitték a hátukon a művet, bár a tanárnőt remek választásnak tartotta. A tízmillió forintból kihozott filmen észlelhető az alacsony költségvetés. Szerinte az őszinte gyermeki játék, a szép tartalom és a katartikus befejezés – amelyben nem a győzelemért, hanem a közös ének öröméért zendítenek rá – teszik kedvelhetővé, győztessé a kisjátékfilmet, amelyet szerdán és csütörtökön is vetítenek a filmszínházban.


Felemelő, megrendítő

– Az Oscar számomra sosem csak a gálaest – mesélt élményeiről Vida Virág. – Hollywood egy héten át ünnepli a nominált alkotókat, ennek a felemelő hétnek mi, a sajtó tagjai is részesei vagyunk. Az ideit egészen különlegessé az tette, hogy a magyar alkotókhoz baráti szálak fűznek. Elton John ezerfős partiján, óriási kivetítőn nézhettem végig, amint a csapat a Kodak Színház színpadára lép átvenni az aranyszobrot. Az Oscar-gálán megemlékeztek azon filmes személyiségekről, akik az elmúlt évben hagytak itt bennünket. Magyar újságíróként büszkévé tett, amikor Gábor Zsa Zsa nevénél a buli ezer résztvevője egyszerre tapsolt.


A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A zűrzavarba torkolló estén a legjobb rövidfilmek között a Mindenki című magyar film diadalmaskodott. Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer munkája révén először kapta meg magyar kisfilm az amerikai filmakadémia díját.


Online legálisan eddig nem volt megtekinthető az Oscar-díjjal jutalmazott magyar rövidfilm, de a rendező a saját Facebook oldalán osztotta meg a filmet. Ha még nem látta, most gyorsan pótolhatja.


A Magyar Filmhét programjában az Aréna moziban lesz látható Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas kisfilmje, emellett premier előtt vetítik Enyedi Ildikó Berlinben Arany Medvét nyert Testről és Lélekről című munkáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában