Helyi közélet

2017.02.21. 17:39

Gyümölcsöző a francia kapcsolat

Debrecen - A debreceni festőművész, Uzonyi Ferenc nem csak magának „tört utat” Párizsban.

Debrecen - A debreceni festőművész, Uzonyi Ferenc nem csak magának „tört utat” Párizsban.

Nem akármilyen sikert ért el az 53 éves Uzonyi Ferenc festőművész a közelmúltban, hiszen a francia kortárs művészeknek rendezett nagy múltú Párizsi Szalon idei kiállítói közé őt is beválogatták Elemek átalakulása című képével. S, „ha egy üzlet beindul”, néhány napja egy műgyűjtő meg is vásárolta, alkotója szerint a hazai lehetséges értékének az ötszöröséért. De természetesen nem ez vezette a művészt, amikor zsűrizésre beküldte alkotását.

Belső késztetésre kezdtem ezeket a képeket festeni

Uzonyi Ferenc

Fontos látogatás

A történet ott kezdődött, hogy Uzonyi Ferenc lánya, Noémi előbb az École du Louvre-ban, a világhírű múzeum magániskolájában folytatott művészettörténészi tanulmányokat, jelenleg pedig a Sorbonne Egyetemre jár. Innen a francia kapcsolat, amit lánya még szorosabbra fűzött tavaly, amikor elhívta Debrecenbe a Párizsi Szalon egykori alelnökét, Guy Geymann szobrászt. A francia művész éppen akkor járt nálunk, amikor 10 éves fennállását ünnepelte a Modem, s az intézmény, valamint a benne látható művek nagyon elnyerték a tetszését. Már akkor felmerült magyar, illetve francia művészek kölcsönös kiállítása, ami segíthet Debrecennek a 2023-as Európa kulturális fővárosa címre pályázásban is.

Megismerve vendéglátója, Uzonyi Ferenc festészetét, ő szorgalmazta részvételét az idei Párizsi Szalonon is. Ezek után zsűrizték be képét a mintegy 800 kiállított alkotás közé. Nem franciának erre vajmi kevés esélye van, annak idején Munkácsy Mihály is azért vehetett részt 1869-ben a Siralomház, illetve 1876-ban a Műteremben című festményével, mert akkor Párizsban is élt.

A XIV. Lajos francia király megbízásából 1663-ban alapított Párizsi Szalon nagyságát és népszerűségét jól érzékelteti, amit Uzonyi Ferenc mesélt, miszerint a Le Grand Palais-ban a kiállítás első napján 11 ezer 200 látogató fordult meg. Ott ez rendkívül fontos esemény, komoly társadalmi rangja van, s a könnyebb kiejthetőség kedvéért Uzony nevű magyar művész is hozzájárult sikeréhez. Olyannyira, hogy nem csak elkelt a kiállított képe, de két belvárosi galéria tulajdonosa is szeretné bemutatni a képeit, az első tárlat már májusban megnyílhat, a másik várhatóan októberben kerül tető alá.

Művészi újjászületés

Kapcsa János és Bényi Árpád egykori tanítványa három esztendeje szinte biztos nem kapott volna ilyen lehetőséget látvány utáni festészetével. Finom, visszafogott, pasztellbe hajló színeivel szépen visszaadta az utca, a táj, a természet fénytöréseit, impresszionista képeivel a nagy elődöket idézte, de a saját stílusára 25 év után talált rá. Erről azt mondja, többször álmodta, hogy fiatalemberként egy kiállításon jár, azután ébren rájött, azokat a képeket őneki kell megfesteni. Egy németországi élménye után, amikor egy vízesés cseppjein áttörő fények látványa rabul ejtette, végleg a nonfiguratív, a színekkel játszó, a világmindenséget tükröző szakrális geometriát megjelenítő festészet mellett tette le voksát. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy 26 éve csak az alkotásnak élhet, ami párizsi sikerével most már tágabb teret is kaphat. Tervezi a bemutatkozást Angliában és az Egyesült Államokban is.

Magyarok a Szalonon

És még egy nagy sikerről számolt be a debreceni alkotó: immár nem csak terv, hanem meghívás formájában is realizálódott az elképzelés a magyar művészek párizsi kiállításáról. A Szalon elnök­asszonya, Martine Delaleuf néhány napja arról értesítette, hogy jövőre Magyarország kap lehetőséget külön tárlaton bemutatkozásra Korea, Németország és az idei vendég Oroszország után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában