Helyi közélet

2017.02.17. 16:30

Csúcsgenetikára törekszenek: embrióátültető állomása lesz a Debreceni Egyetemnek

Debrecen - Genetikailag csúcsminőségű juhokat eredményez a Debreceni Egyetemen folyó biotechnológiai program.

Debrecen - Genetikailag csúcsminőségű juhokat eredményez a Debreceni Egyetemen folyó biotechnológiai program.

Olyan csúcsgenetikájú állatok születnek, amelyek hazai tenyészállatok természetes fedeztetésével nem lennének elérhetők. A „lombikbébi” és „béranya” programok elsődleges célja az őshonos és kis egyedszámmal rendelkező állatállományok génmegőrzésén kívül a tenyésztői munka hatékonyabbá tétele.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának kutatói 2009-ben indítottak először „juh-lombikbébi” programot az Állatorvostudományi Egyetemmel együttműködve. 2015 őszén egy francia fajta tenyésztőszervezetével együttműködve Juh és Kecske Embrióátültető Állomás engedélyezését kezdeményezték az egyetem Karcagi Kutatóintézetében.

A kismacsi juhállomány

A kutatás másik helyszíne a Kismacsi Állattenyésztési Kísérleti Telep, ahol jelenleg több mint 400 juhot tartanak, köztük az őshonos cigája fajta mellett dorper törzsállományt. Rendszeresen végeznek import fagyasztott spermával történő termékenyítést, a legutóbbi program a napokban fejeződött be, a 150 napos vemhességet követően júliusban jöhetnek világra a bárányok.

– Külföldről importált, fagyasztott sperma és embriók felhasználásával már az első évben a világ „csúcsgenetikáját” képviselő juhaink születtek, olyanok, amilyenek Magyarországon természetes fedeztetéssel nem érhetők el. Módszerünk nagy előnye, hogy a termékenyítés vagy beültetés tértől és időtől függetleníthető – magyarázza Oláh János, az AKIT Kismacsi Állattenyésztési Kísérleti Telep tudományos munkatársa.

Ötven százalékos arány

A programmal a kutatás mellett a tenyésztők igényeit is igyekeznek kiszolgálni. A fagyasztott spermával történő termékenyítés bármelyik farmon megoldható. Amennyiben egy hazai tenyésztő fagyasztott embriót rendel például Ausztráliából, azokat a karcagi állomás „béranyajuhaiba” ültetve akár 50 százalékos vemhesülési arány is elérhető. A munka hatékonyságának növelése érdekében 2018-ban egy mobil embrióátültető állomást állítanának üzembe, amellyel az embriókinyerés és -beültetés is független lehet a stabil embrióátültető állomás helyszínétől.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában