Helyi közélet

2017.02.20. 17:57

Előtakarékosság után nagyobb lakásba mehet

Hajdúnánás - Az új bérlakás-koncep­ci­óról is döntött a nánási önkormányzati képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

Hajdúnánás - Az új bérlakás-koncep­ci­óról is döntött a nánási önkormányzati képviselő-testület a legutóbbi ülésén.

Az új lakáskoncepció három legfontosabb pillére a szemléletmódváltás, az öngondoskodás megteremtése és az átlátható, fenntartható rendszer. Egy-egy lakást a bérlő szociális alapon maximum kilenc évig kaphat meg, amelyet ezt követően a további, segítségre szoruló pályázó családoknak kell átadni. Ezzel megszűnik az a sok évtizedes rossz hagyomány, amely szerint a szociális bérlakásokban generációk követik egymást úgy, mintha a saját tulajdonuk lenne az ingatlan. A koncepció elfogadásával azok a fiatalok, idősek, családok kaphatnak szociális lakásokat, akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe, de tenni akarnak azért, hogy életük belátható időn belül pozitív irányba változzon.

A nyolcadik körzet

Hajdúnánáson egyébként jelentős igény van önkormányzati bérlakásokra. Mutatja ezt, hogy jelenleg közel 300 rászoruló család él ilyen otthonokban. A lakbérfizetési kötelezettségnek azonban sokan nem tesznek eleget, emiatt egy év alatt közel 17 millió forint tartozás halmozódott fel. Nyilvánvalóvá vált, hogy ez a rendszer fenntarthatatlan és működésképtelen.

A város önkormányzata keresi a lehetőségét, miként tudjanak további segítséget nyújtani a helyi fiatal családoknak. Közel 30 önkormányzati tulajdonú telket értékesít a város egységesen 1 millió forint+ÁFA/telek kiinduló licitáron, hogy a fiatal családok, építkezni vágyók lakáshoz jutását segítsék, illetve támogassák a fiatalság helyben maradását. A nehezebb pénzügyi helyzetben lévőknek használt lakás vásárlására nyílik lehetőségük.

Idén és a következő esztendőben két lépésben újítja fel a város a Bocskai utca 79. szám. alatt lévő, 32 lakásból álló társasházat, melybe terveik szerint az első 16 lakásba ez év nyarától költözhetnek be a fiatalok, a családok. A fecskeház program kialakításánál az elsődleges cél, hogy az önálló életet most kezdőkön segítsenek. Ők ezekben a társasházakban bérelhetnek lakást, majd egy előtakarékossági szerződést vállalva tovább léphetnének egy saját, vagy nagyobb otthonba.

Ugyancsak döntött a képviselő-testület az egészségügyi alapellátások körzeteinek megállapításáról. A jövőben is az a cél, hogy a nánásiak minél szélesebb körű egészségügyi szolgáltatásokat vehessenek igénybe, és nagyobb hangsúlyt helyezzenek a megelőzésre. Az egészségügyi körzethatárok nem változtak, ez egyfajta stabilitást ad a városlakóknak, de emellett 2016. október elsejétől a korábbi hét helyett nyolc felnőtt háziorvosi körzet várja a betegeket. Az új körzet létrehozásával megteremtik a az új háziorvos szolgáltatásainak igénybevételét. Mindez körzethatártól függetlenül szabadon választható minden hajdúnánásinak.

Az év első testületi ülésén módosították a városi rendelőintézet alapító okiratát, mert a korábbi rendelet nem tartalmazta a háziorvosi, a házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti, valamint a védőnői és az iskola-egészségügyi ellátás körzeteit. A betegellátás Hajdúnánás és Tedej lakosaira terjed ki, ennek bővítését jelenleg nem tervezi a város.

Gyermekgyógyászati centrum

A tervek között szerepel viszont az egynapos fekvőbeteg szakellátás, valamint a Gyermekgyógyászati Centrum kialakítása. A Tulipán utcán lévő tüdőgondozó épülete a parkkal együtt egy közel 150 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően teljesen megújul. Ennek eredményeként a gyermekgyógyászati alapellátás kikerülne a Tulipán utcai épületbe, így egy impozáns Gyermekgyógyászati Centrum jöhetne létre városban, a tüdőgondozó szakellátás pedig a rendelőintézetbe költözhet.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában