Helyi közélet

2017.02.21. 16:18

Ellesték és megcsinálták a fiatalok

Létavértes - „<em>Ősi népszokásaink garmadával vannak, de ha nem őrizzük, szanaszét szaladnak…</em>”

Létavértes - „Ősi népszokásaink garmadával vannak, de ha nem őrizzük, szanaszét szaladnak…

Ezzel a vőfély köszöntővel hívták a rendezvény házigazdái Létavértes apraját és nagyját a Rozsnyai Gyűjteménybe a szombati csigacsinálóba, amelyre a rendező munkatársak nagy örömére szép számmal érkeztek az érdeklődők.

A csigacsinálót – kiváltképp az Alföldön – ünnepi étkezések, így a lakodalom előtt egy héttel tartották a legényes háznál, ahova összegyűltek a meghívott lányok, asszonyok és elkészítették a lakodalmi húslevesbe való csigatésztát.

Nem volt ez másként a Rozsnyai gyűjteményben sem, hiszen az Irinyi Nyugdíjas Kör tagjai gyúrták, nyújtották, csíkozták a szép sárga tésztát, majd a résztvevők egymást tanítva sodorták, pödörték a „csinos” csigákat. Jó volt látni, hogy a fiatalabb generáció próbálta ellesni az ügyes kezű asszonyok technikáját. Amikor már javába folyt a munka, dalra is fakadtak. Béres Csilla, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör vezetője Gyimesi népdalokat tanított. A népszokáshoz híven a „csigát be is kellett taposni”, így Balla Fruzsina és a létavértesi Csere Bingó Néptánccsoport tagjaival csigataposóban rophatták a táncot.

A táncmulatság végeztével az elkészült csigatésztát mindenki hazavihette, aki ügyesen dolgozott, annak a vasárnapi levesbe volt mit tenni.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában