Helyi közélet

2017.02.10. 10:55

Élethosszig tartó tanulás

Debrecen - Nemcsak a munkavégzés menete változott, hanem a munkához való hozzáállásunk is.

Debrecen - Nemcsak a munkavégzés menete változott, hanem a munkához való hozzáállásunk is.

Életünk kétharmadában dolgozunk, ez akár négy évtizedet is jelenthet a munka világában. Az új kihívások keresése, és a néhány évenkénti munkahelyváltás természetessé vált. A sikeres előrelépéshez fontos, hogy elsajátítsuk az élethosszig tartó tanulás szemléletét, és tartani tudjuk a lépést a munkaerőpiaci elvárásokkal.

Más világ van

Ha visszaugranánk az időben 40 évvel ezelőttre, és megpróbálnánk állást keresni, egészen más pozíciókkal találkoznánk a hirdetési újságban, mint amelyeket ma az álláskereső portálokon találunk. A technika fejlődésével egyes szakmák eltűnnek, mások átalakulnak és újak is születnek. 40 év hosszú idő a munka világában, ha arra gondolunk, hogy két évtizeddel ezelőtt a magyar háztartások többsége még offline életet élt, míg manapság a számítógépes ismeretek alapelvárásnak számítanak. Kiss János Tamás, a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint ma már nem érdemes abbahagyni a tanulást akkor, amikor elhagyjuk az iskolapadot. A tanulás fogalma átalakult, jelentős részben átkerült a felnőttkorra, a világ gyors változásának köszönhetően ugyanis néhány év is elég ahhoz, hogy ismereteink elavulttá váljanak, szaktudásunk pedig elveszítse versenyképességét.

Néhány jó tanács

Nemcsak a pozíciók és a munkavégzés menete változott meg azonban, hanem a munkához való hozzáállásunk is. Ma már nem jellemző, hogy a munkavállalók életük első munkahelyéről menjenek nyugdíjba, az Y generáció tagjai számára kiemelten fontossá vált a szakmai előmenetel, és nem ritka, hogy 2-3 év után fontolóra veszik a munkahelyváltást is. Az új kihívások elérésének alapfeltétele a folyamatos fejlődés, a versenyképesség kulcsa pedig az élethosszig tartó tanulás. Kiss János Tamás szerint tudásunk állandó fejlesztése érdekében érdemes megfogadni néhány tanácsot. Legyünk mindig tisztában a szakmai trendekkel, újdonságokkal. Mérjük fel, hogy mire van szükségünk a céljaink eléréséhez. Álljunk több lábon. Tanuljunk a mindennapok tapasztalataiból is, és vegyünk részt felnőttképzéseken.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában