Helyi közélet

2017.02.07. 16:09

Egyre több a víz a vetésen, szántókon és a legelőkön

Hajdú-Bihar - Évtizedek óta nem volt ennyire mélyen átfagyva a talaj, a hólé, esővíz egyelőre pang a felszínen.

Hajdú-Bihar - Évtizedek óta nem volt ennyire mélyen átfagyva a talaj, a hólé, esővíz egyelőre pang a felszínen.

Hajdúságban nem, Biharban és a Sárréten viszont már most komoly gondot okoz a belvíz. Érdekes belvízről beszélni, amikor decemberben és januárban a havi átlagos csapadékmennyiség töredéke hullott csak le, és a február eddig – hétfő délutánig – csak kisebb körzetekben bővelkedett égi áldásban. Mindennek ellenére egyre nagyobb területeken csillannak meg a belvizek a szántókon, a legelőkön, az őszi vetéseken.

Ha majd kiolvad a föld, pillanatok alatt elissza a vizet.

Örvendi László

Még nincs nedvkeringés

– A Hajdúságban a talajfagy átlagosan körülbelül 30 centiméter mélyre hatolt le, és a körülbelül egy hete tartó enyhe idő hatására felolvadt a legfelső néhány centiméter, alatta viszont még tartja magát a fagy. Elolvadt a vékony hóréteg, a hétvégén eső is volt, és mivel a fagy miatt a víz nem tud a mélybe szivárogni, a felszínen összegyűlt. Úgyhogy annak ellenére beszélhetünk belvízről, hogy az utóbbi hónapokban kevés volt a csapadék – foglalja össze a probléma lényegét Örvendi László, a megyei gazdakörök vezetője. A szakember, aki maga is nagy területen gazdálkodik, azzal folytatta, hogy a fagy egyébként jót tesz a kötött, átázott talajon ősszel elvégzett szántásnak, mert a jéggé alakult talajnedvesség szétrepeszti a rögöket, tehát várhatóan könnyebben, kevesebb energiaráfordítással lehet majd elvégezni a tavaszi szántóföldi munkákat. – Az ősszel elvetett növényekben nem tud kárt tenni a belvíz, mert a hőmérséklet még nem emelkedett olyan magasra, hogy bennük elinduljon a nedvkeringés. A vízborítás miatti oxigénhiányos állapotot átvészelik a lágyszárú növények. Ha a következő napokban ismét keményebb fagyok lesznek, mint ahogy azt prognosztizálják is a meteorológusok, és esetleg befagynak a felszíni vizek, akkor sem lesz gond. Ha kiolvad a megfagyott föld, pillanatok alatt elnyeli majd a belvizet. A mi vidékünkön a hideg időjárásnak eddig nincs kártétele – tette hozzá Örvendi László.

Lassan enyhülő, szeles, csapadék nélküli időjárás kellene.

Módos Imre

Vezetnék a belvizet

Biharban és a Sárréten is hasonló a belvízhelyzet – vélekedik Módos Imre, aki ugyancsak nagy területeken gazdálkodik, de ő már a megye déli részén. Ott azonban a gazdák komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy területükről elvezessék az összegyűlt vizet. – A mi vidékünkön 40–50 centiméter mélyen fagyott át a talaj, ennek a felső 5–10 centiméteres rétege olvadt csak ki az elmúlt napokban. A hólé, esővíz nem tud a mélyebb rétegekbe szivárogni, és ez főleg a vizenyősebb, mélyebb területeken jelent gondot, ott gyűlt össze. Ahol lehet, igyekszünk elvezetni a vizet, bár ilyen időjárás mellett az árkok is tele vannak – fogalmazott Módos Imre, majd kitért arra, hogy aki a műtrágyát már kiszórta a hó tetejére, a talaj termőerejének utánpótlását biztosan meg kell ismételnie, mert a fagyott talajon egy helyre összefutó víz vitte magával a műtrágyát is. – Akkor úsznánk meg a károkat, ha folyamatosan, de lassan enyhülő, szeles időjárásunk volna, csapadék nélkül. De ez a hűvös, ködös idő, amikor a köd is csapadékot hoz, ez a legrosszabb. Ősszel az eső és a sár miatt nagy területek maradtak szántatlanul, főleg a kötöttebb, feketetalajokon. Azokat csak a talajfagy elmúltával lehet művelés alá vonni – mondta Módos Imre.

HBN–KZS


A belvízi helyzet mellett több kilométeren már az árvíz miatt is másodfokú készültséget rendeltek el a hatóságok - közölte Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Erre azért volt szükség, mert az elmúlt napok enyhe időjárása következtében megindult olvadás, valamint a közben lehullott csapadék mennyisége miatt a befogadó csatornák vízállásai a mértékadó szintet meghaladták.

A Tiszán jeges árhullám folyik, emellett az országban már tíz szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget - olvasható az Országos Műszaki Irányi Törzs (OMIT) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában