Helyi közélet

2017.02.10. 15:56

Egész nap működnek a belvízszivattyúk

Debrecen - Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekezik a levonuló árhullám ellen a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Debrecen - Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség mellett védekezik a levonuló árhullám ellen a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG).

Az igazgatóság működési területén öt belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség, az elöntött területek nagysága 6 150 hektár. A térségben működő 25 szivattyútelep egy nap alatt mintegy 1,4 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba.

Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Tiszafüred-Tiszakeszi árvízvédelmi szakaszon. Tiszapalkonyánál ma reggel 8 órakor 540 centiméteres, áradó vízállást mutatott a vízmérce. A TIVIZIG munkatársai figyelő- és őrszolgálatot látnak el a védelmi szakaszon.

A TIVIZIG működési területén az elmúlt 24 órában nem esett számottevő csapadék. A 12 belvízvédelmi szakaszból továbbra is 5 szakaszon van érvényben készültség: a Hamvas-sárréti és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon másodfokú-, a Tiszai-alsó, a Tiszai-középső és a Tiszai-felső belvízvédelmi szakaszokon pedig elsőfokú a készültség. Az elöntött területek nagysága 6 150 hektár: ebből 1 800 hektár a vetés, 1 250 hektár a szántó és 2 150 hektár a rét, legelő. A térségben 25 szivattyútelep üzemelt az elmúlt 24 órában, ez idő alatt összességében több, mint 1 millió 400 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadókba.

A védekezésben az igazgatóság 110 munkatársa vett részt.

A következő napokban az időjárás előrejelzés szerint száraz, hűvös idő várható, az éjszakai fagyok a belvíz lefolyását lassítani fogják.

- TIVIZIG -


A magyarországi folyókon összesen már csaknem 675 kilométeren van érvényben árvízi készültség, többségén elsőfokú, de a Felső-Tiszán, nagyjából 28 kilométeres szakaszon már harmadfokú készültség mellett védekeznek a szakemberek, a belvízzel elöntött területek nagysága már a 41 ezer hektárt is meghaladja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság csütörtökön.

A Tisza az országhatártól Vásárosnaményig apad, lejjebb árad, Szabolcsveresmartig a védvonalra február 7-én elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetivízig igazgatójától, védelemvezetőtől.

Az időjárás nyomán és a jeges árhullám miatt különösen a Tiszán emelkedtek tovább a vízszintek, a magyarországi folyókon már 525 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában