Helyi közélet

2017.02.25. 10:11

Bürokrácia-csökkentés nélkül nem fog menni

Debrecen – A több munkahelynek köszönhetően javult a bűnügyi statisztika.

Debrecen – A több munkahelynek köszönhetően javult a bűnügyi statisztika.

A magyar vállalkozók legnagyobb gondja az manapság, hogy miközben óriási az igény a béremelésre, ha ezt termelékenységben nem tudjuk követni lemaradunk a visegrádi országoktól – jelentette ki Miklóssy Ferenc a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szervezet péntek esti gazdasági fórumának megnyitásakor. A vendég előadónak meghívott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztertől azt kérte, hogy az uniós forrásokból jelentősebb összeget csoportosítsanak át eszköz- és gépbeszerzésre.

Munkahely-teremtés

Papp László Debrecen polgármestere a Főnix Terv néhány részletét ismertette. Elmondta: ez a város történetének legnagyobb fejlesztése lesz, melyre összességében 200 milliárd forint áll rendelkezésre. A cél, Debrecen regionális szerepének a megerősítése. Ennek jegyében kiemelkedő figyelmet kívánnak fordítani a következő években ipari fejlesztésekre, munkahely-teremtésre – ismertette Papp László.

Egyetem és ipar

Dr. Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy egyre szorosabban együttműködnek az iparral, főleg az egészségiparral. – Az ipar beengedi az egyetemet a kutatásba-fejlesztésbe, az egyetem cserébe olyan dolgokat talál ki, amikre az iparnak szüksége van – fogalmazott. Kiemelte: a Debreceni Egyetemen tanuló külföldi fizetős hallgatóik száma 2002. óta 435 (!) százalékkal emelkedett.

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági fórumon a kamara székházában Debrecenben 2017. február 24-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Bőkezű finanszírozás

A jelenlegi uniós fejlesztési ciklusban Debrecen 340-350 milliárd forint támogatásra számíthat, ami 100 milliárddal több mint az előző időszakban volt – ismertette Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta: ezen kívül a Modern Városok Program keretében további 70 milliárdot is kap majd a város.

Az Európa Kulturális Fővárosa pályázattal kapcsolatban úgy fogalmazott Lázár János, hogy a címre pályázók közül Debrecen a legerősebb.

A munka jótékony hatása

Lázár János szerint eredményes volt a kormány azon törekvése, hogy minél többen dolgozzanak legálisan. Ezt alátámasztandó elmondta: az 5,3 - 5,5 millió munkaképes polgár közül ma 4,4 millió ember dolgozik és fizet adót a munkája után Magyarországon. Ehhez képest 2010-ben csak 3,6 millió ember adózott. Az álláskeresők száma 400 ezerről mostanra 200 ezerre csökkent, miközben 57 ezer betölthető munkahelyet tartanak nyilván. Ebből 37 ezerhez nem kell szakmai végzettség. Ennek ellenére decemberben 216 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, de számuk csökkenő tendenciát mutat.

– A kormány célja, hogy jelentősen csökkentse a közfoglalkoztatottak számát oly módon, hogy számukra piaci munkahelyeket teremt – fogalmazott Lázár János. Szerinte ez az azért is fontos lenne, mert a foglalkoztatás kiterjesztésének köszönhetően a közbiztonság is jelentősen javult. A bűncselekmények száma a közfoglalkoztatás bevezetése előtt 450 ezer volt évente, ma 200 ezer.

Bürokrácia csökkentés

A miniszter arról is beszélt, hogy a legnagyobb munkaerő tartalék szerinte Magyarországon ma az államban van. A 4,4 millió munkavállaló közül 1-1,1 millió az államtól kap fizetést. Úgy vélte, hogy a vállalkozók adóit csak azután lehet majd csökkenteni miután az állam méretét csökkentették. – Az állam méretének felülvizsgálata, az állami vállalatok racionalizálása és közszektor átalakítása nélkül, a munkaerő-piacon sem lesz elég munkavállaló és a vállalatokra háruló terhek sem csökkenthetők hosszú távon és tartósan. Ehhez gyűjtök szövetségeseket – jelentette ki a miniszterelnökséget vezető miniszter.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában