Helyi közélet

2017.02.20. 09:54

Búcsút intettek az óriási kerülőnek

Hajdú-Bihar - Megyénkben két helyen, Pocsajnál és Bagamérnál nyitottak alkalmi határátkelőt.

Hajdú-Bihar - Megyénkben két helyen, Pocsajnál és Bagamérnál nyitottak alkalmi határátkelőt.

  • A határ két oldalán lévő településeknek közösen kell kitalálni azokat a fejlesztési célokat, amelyek összeköthetik őket gazdasági és kulturális együttműködés keretében – mondta szombaton Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke a Pocsaj és Biharfélegyháza közötti alkalmi határátkelő megnyitásán.
  • Hozzátette: az uniós pályázati forrásból a 450 kilométeres magyar–román határon még kilenc helyen nyílik alkalmi átkelő.
  • A Pocsajtól alig több mint öt kilométerre lévő átjáró avatásakor Kecskés Gyula polgármester elmondta, a 11 kilométeres útszakasz mintegy hatmillió euróból épült meg, ebből Pocsaj önkormányzata 3,1 millió, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 235 ezer, Biharfélegyháza pedig 2,5 millió euróval vette ki a részét.
  • Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar–román határszakaszon – jelentette be a kormány kedden az MTI-n keresztül. Korábban a román külügyi tárca azt közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az Európai Unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési programban épültek meg az utak 2007 és 2013 között, ezeket azonban nem használhatták az utazók, mert Románia még nem tagja a schengeni övezetnek. A két ország közötti utakat ezért betonelemekkel és sorompóval kellett lezárni.

    Kevesebb utazási idő

    Az említett elemek egyelőre hétköznapokon még visszakerülnek a helyükre és a sorompók is zárva lesznek, de szombatonként például Bagamér és Érkenéz, valamint Pocsaj és Biharfélegyháza között napközben át lehet járni.

    Fontos momentum ez, mert ahogy az átadási ünnepségen Kecskés Gyula polgármester fogalmazott, ezzel csökken a két település között megtett távolság és a ráfordítandó idő, de növekszik a célterületre való utazás biztonsága. Eddig ugyanis akár a létavértesi, akár az ártándi határátkelő felé kerülve csaknem az ötszörösét kellett megtenniük a mostani távolságnak.

    Kelemen Zoltán, Biharfélegyháza polgármestere is mindenkinek köszönetet mondott, aki a beruházásban részt vett.

    Nagyvárad korábbi alpolgármestere, Bíró Rozália, a román parlament külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a két település vezetője meghallotta a lakosság óhaját, az akaratot, amivel a jövőt lehet építeni. Hogy a családok találkozni akarnak egymással, a gazdasági szereplők pedig elvárják az előttük lévő gátak lebontását. Bihari képviselőként és parlamenti tisztségviselőként is megfogalmazta, Románia célja is a két ország közötti bilaterális kapcsolatok építése, erre példa ez a nap, és további lehetőségekkel is élni fognak minden szinten – tette hozzá.

    Deloreán Gyula, Bihar megye alprefektusa arról beszélt, hogy az akarat és pénz már megvolt a határátkelő megnyitására, most már a lakosságon múlik, mennyire lesz kihasználva rokonlátogatásra vagy kereskedelmi célokra, mert csak akkor lesz majd állandóan nyitva. Akkor nem lesznek elválasztó utak a két ország között. Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, a határ két oldalán lévő településeket összekötő utak ugyan megépültek, de rajtuk az átkelők átadása váratott magára, mert hiába volt meg rájuk a pénz, az építési engedélyt mégsem tudták kiadni a hatóságok a terület különleges státusza miatt. Ezért 2014 júliusában egy bilaterális egyezmény keretében a két kormány megállapodást kötött, hogy legalább az utakat lehessen használni. Ám az átkelők kialakítása csak váratott magára, de már tovább nem lehet várni, mert az uniós pályázatok természetéből következően a vállalt határforgalmat produkálni kell a teljesítés feltételeként. Hozzátette: a két szomszédos megye között évente négymillióan lépik át a határt, s ez a szám csak növekedhet, még akkor is, ha a most megnyitott két átkelőn egyelőre csak szombaton 9 és 17 óra között lehet közlekedni.


    Ahol már át lehet járni

    Tíz új határátkelő nyílt a hét végén, ezek: Csanádpalota–Nagylak (Nădlac), Zajta–Nagypeleske (Peleș), Garbolc–Szárazberek (Bercu), Ömböly–Károlypuszta (Horea), Dombegyház–Kisvarjaspuszta (Variașu Mic), Elek–Ottlaka (Grăniceri), Körösnagyharsány–Körösszeg (Cheresig), Dénesmajor–Feketegyarmat (Iermata Neagră), Pocsaj–Biharfélegyháza (Roșiori), Bagamér–Érkenéz (Voivozi). Közülük kilencet szombaton, egyet vasárnap nyitottak meg. Most még három héten keresztül csak a hétvégi napokon üzemelnek majd, ezt követően a hatóságok a helyi igények és az átlépők számának függvényében vizsgálják további nyitva tartásuk lehetőségeit.


    Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon - jelentette be a kormány kedden az MTI-n keresztül.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában