Helyi közélet

2017.02.14. 11:30

Az élet tudománya, avagy indiai orvoslás a Debreceni Egyetemen

Debrecen - A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében az ájurvéda eredményesebb lehet.

Debrecen - A cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében az ájurvéda eredményesebb lehet.

A megbetegedések mélyebb okairól, a hagyományos fitoterápiáról és a gyógyítás holisztikusabb megközelítéséről tart bevezető kurzust a Debreceni Egyetem Ájurvéda Tanszékének vendégprofesszora (a képzés hétfőn el is indult). Az „élet tudományának” is nevezett hagyományos indiai orvoslási rendszer alapjaiba az országban elsőként nyerhetnek betekintést a Debreceni Egyetem hallgatói. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező medicináról Asmita Wele tart előadást gyógyszerész-, orvostan- és fogorvostan-hallgatóknak.

A hangsúly a betegen

A hazánkban egyedülálló, angol nyelvű, szabadon választható tantárgyként induló képzés során a diákok az ájurvéda olyan alapelveit sajátíthatják el, melyek fontos kiegészítésként szolgálhatnak a modern orvostudományhoz. – Az ájurvéda egy ősi, teljes körű orvosi rendszer, a nyugati orvoslási elvekhez képest más megközelítésben viszonyul az egészséghez és a betegségekhez. Megismerésével a leendő orvosok holisztikusabb szemlélettel kezelhetik a beteget – fogalmazott Asmita Wele. A pune-i Bharati Egyetem professzora a legnagyobb különbséget abban látja, hogy míg a nyugati orvostudomány javarészt a betegségekkel foglalkozik, addig az ájurvéda bár kezeli azokat, a hangsúlyt az egészség megőrzésére és fenntartására helyezi.

A szakember kiemelte: a modern orvostudomány kiváló megoldást nyújt a fertőző betegségek esetén, életmentő beavatkozásoknál, traumák során és a sebészetben, ahol az ájurvéda kevésbé hatékony. A modern orvoslás ellenben sokszor tanácstalan az olyan nem fertőző, krónikus bajok esetében, mint például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések. Ezek gyógyításában viszont az ájurvéda jeleskedik. Módszereivel eredményesen kezelhető számos autoimmun zavar, olyan bőrproblémák, mint az ekcéma, a neurológiai panaszok – depresszió, Alzheimer- és Parkinson-kór – vagy az anyagcsere folyamatokkal összefüggő rendellenességek, így például a hazánkban népbetegségnek számító IBS.

Fűszereket is használ

– Hiszek abban, hogy a jövő gyógyításában a beteg áll a középpontban, és nem a gyógyszer. Az ájurvéda és a modern orvostudomány közötti szakadék áthidalásával óriási lehetőségek nyílnak meg – hangsúlyozta a szakember. A diákoknak lehetőségük lesz arra, hogy megismerjék a saját dósákon alapuló testi-lelki felépítésüket (prakriti) és kiterjesszék ezt a tudást rokonaik, barátaik megfigyelésére is. A kurzus során számos gyógynövény és a konyháinkban gyakran használt fűszer egészségserkentő szerepét sajátíthatják el, megtanulhatnak néhány egyszerű, otthon is elkészíthető gyógymódot, melyek megfázásra, köhögésre és különböző emésztési problémákra nyújtanak megoldást.

HBN


Huszonöt éve gyógyít, oktat, kutat

Asmita Wele reméli, hogy a kurzus végére a hallgatók fogékonnyá válnak az ájurvéda tudományos megközelítésére is. Ez a terület még viszonylag kiaknázatlan, így a tanszékvezető bízik benne, hogy a képzés minél több diákot az ájurvéda irányába terel majd, és Magyarországról indulhatnak útra az ájurvéda kutatások tudományos eredményei.

Az indiai professzor több mint 25 éve gyógyít, oktat, és maga is több kutatáson dolgozik. Főbb kutatási területei az asztma, a depresszió, a neuropszichológiai zavarok, a cukorbetegség, a policisztás petefészek betegség (PCOD) és a daganatos megbetegedések. Az oktatás mellett bekapcsolódik az egyetem kutatásaiba és az Európai Ájurvéda Tudományos Intézet beindításán dolgozik, hogy a hagyományos indiai orvoslás európai tudományos központja Debrecenben jöjjön létre. Célja, hogy az ájurvédikus gyógyítást az orvosok akár már 2017 szeptemberétől egy kétéves továbbképzésben tanulhassák, és mint szakorvosok, engedélyezetten építhessék be orvosi gyakorlatukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában