Helyi közélet

2017.02.01. 09:52

Akinek bevallást csinál, és akinek nem csinál

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Január 31. fontos határidő volt ebben az évben a személyi jövedelem-adózásban.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Január 31. fontos határidő volt ebben az évben a személyi jövedelem-adózásban.

Legkésőbb január 31-ig, több millió munkavállalóhoz kellett eljutnia a munkáltatójuk által kiállított igazolásnak, amely jogcímenkénti bontásban az előző évben kifizetett valamennyi adóköteles bevételt, a levont adó és adóelőleg összegét, valamint a bevételt csökkentő tételeket is tartalmazza.

Félmilliós bírság

Az igazolás kiállítására azért kell különös figyelmet fordítani, mert komoly szankciót vonhat maga után, ha a munkáltató nem állítja ki időben az igazolást, vagy az abban foglaltak nem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak: az adóhatóság ebben a két esetben munkavállalónként akár 500 ezer forint mulasztási bírságot is kiszabhat a munkáltató terhére.

Elkészíti a NAV

Azon munkavállalók számára, akik nem kérik, vagy nem kérhetik, hogy a munkáltatójuk készítse el az adóbevallásukat, idén különös jelentőségű a helyesen kiállított igazolás. Ők ugyanis ez alapján ellenőrizhetik majd az adóhatóság által elkészített bevallási tervezetet, amely március közepétől lesz elérhető. Fontos, hogy az őstermelők, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére a NAV nem készít adóbevallási tervezetet, nekik a 16SZJA jelű bevallást kell benyújtaniuk. Érdemes a munkáltatói igazolásokban foglalt adatokat megvizsgálni és pontatlanság esetén a munkáltatót felkérni a szükséges javításokra, mivel a pontos adatszolgáltatás gyorsítja az adóhatóság munkáját a több millió adóbevallási tervezet összeállítása során.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában