Helyi közélet

2017.02.21. 13:45

A vallás lehet a megmentő

Debrecen - Isten jelenléte a mindennapi életben segít legyőzni az akadályokat – hangsúlyozták a beszélgetésen.

Debrecen - Isten jelenléte a mindennapi életben segít legyőzni az akadályokat – hangsúlyozták a beszélgetésen.

Életszentség címmel tartott kerekasztal beszélgetést a görögkatolikus egyház a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumban szombat délután. A házasság és a vallás kapcsolatáról Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Legeza József atya, dr. Horvát Zsolt gyermekorvos és felesége dr. Joó Katalin szemész osztották meg tapasztalataikat, észrevételeiket. A beszélgetést Vojtkó Ferenc, a DTV szerkesztője vezette.

Fotó: Magánarchívum

Úgy vélték, ez tönkre fogja tenni az életünket, a házasságunkat.

Dr. Horváth Zsolt

Istennek terve van

Kocsis Fülöp érsek kijelentette, hogy Isten a kezdeményező minden esetben, minden élethelyzetben, így a házasságban is, az nélküle nem jöhetne létre. – Istennek mindenkivel terve van, bízni kell ő benne, mert úgy tudjuk megoldani a problémáinkat. Sokszor érezhetjük azt egy személlyel kapcsolatban, hogy őt nekünk teremtette az Isten. Ebből látszik, hogy mindenkivel törődik, megteremti számunkra a tökéletes társat. Saját tapasztalatom nincs a házassággal kapcsolatban, de hiszem, hogy az a család, amelyikben naponta együtt imádkoznak, együtt is maradnak egy életen át. Emiatt fontos, hogy ne zárjuk ki az Istent életünk egyetlen területéről sem. Ezt pedig a gyerekeinknek is meg kell tanítanunk – hangsúlyozta. – Egész életemben arra vágytam, hogy egy jó feleségem legyen, hiszen csak így lehet meg mindenünk – mondta Legeza József atya. – Szerencsére Isten megadta ezt nekem. Ez is azt bizonyítja, hogy Isten irgalmas, és megsegíti azokat, akik hisznek és bíznak az ő kegyelmében. A jegyes oktatást is azzal szoktam kezdeni, hogy közösen elmondunk egy imát. Kijelentettem a pároknak, hogy csak akkor imádkozok értük, ha ők is imádkoznak egymásért, azért, hogy örömteli házasságuk legyen – ismertette.

Istennek mindenkivel terve van, bízni kell ő benne.

Kocsis Fülöp

Fotó: Magánarchívum

Átsegített a nehézségeken

A beszélgetés hátralévő részében az orvosházaspár osztotta meg személyes tapasztalatukat arról, hogy miként hatott a kapcsolatukra az, hogy Isten felé fordultak. Dr. Joó Katalin elmondta, nem volt vallásos ember, imádkozni is a férje tanította meg. Ez változtatta meg az egész életüket. – Zsolttal mindenről tudtunk beszélgetni, ő mutatta meg a vallás világát is. Talán egész életemben Istent kerestem, és általa, benne megtaláltam. Voltak nehéz idők a kapcsolatunkba, eleinte akkor, mikor egymás után négyszer is sikertelen terhességem volt. Egy idő után már belenyugodtunk abba, hogy Isten nem olyan életet szánt nekünk, amilyet mi elterveztünk. Mikor elfogadtuk ezt, ismét terhes lettem, és már négy gyermekünk van. Ám ezzel sem ment minden akadálytalanul, hiszen a negyedik gyermekünk Down szindrómával született. De így visszagondolva, ez erősítette meg így a kapcsolatunkat – fejtette ki véleményét a doktornő.

– Sokan nem értettek egyet velünk, amikor megtudták, hogy vállaltuk a beteg gyermekünk felnevelését. Úgy vélték, hogy ez tönkre fogja tenni az életünket, a házasságunkat, és a három egészséges gyerekünknek sem tesz majd jót. Nehéz volt meghozni a döntést, de már biztosak vagyunk abban, hogy ez tette ilyen csodálatossá az életünket. Istennek lehetünk hálásak, mert ő mindig megmutatta a helyes utat. Sok megpróbáltatást kellett kiállnunk, de ma már tudjuk, hogy közösen le tudjuk győzni a nehézségeket. Mi együtt fogunk megöregedni – mondta el történetük egy részét dr. Horváth Zsolt.

HBN–BR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában