Helyi közélet

2017.02.23. 14:45

A tánc a másik közös nyelv

Debrecen - A Hajdú küldetése a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás.

Debrecen - A Hajdú küldetése a határon túli magyarsággal való kapcsolattartás.

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes harmadik éve tartja a kapcsolatot a Fekete-Körös völgyében egyedüli szín magyar településként megmaradt Köröstárkánnyal. Rendszeresen vesznek részt a határon túliak szervezet magyar napokon, ünnepi műsorokon tárítésmentesen ezzel is támogatva a szórványban élő kisebbséget. A hajdúsok vezetőinek segítségével a faluban újraélesztették a helyi tánchagyományokat, s mára már három csoportban közel hetvenen táncolnak a kisiskolás kortól a felnőttekig. Az elmúlt hétvégén az együttes meghívására a köröstárkányi hagyományőrző csoport mutatkozott be Debrecenben.

Fotó: Debreceni Hajdú Táncegyüttes

A bálban a tánctanítás mellett a helység történelméről és a viseletről is hallhattak az érdeklődők, akik még hajnali négy órakor közösen fújták a nótákat a vendégekkel. Ahogyan arról korábban is írtunk, a bállal párhuzamosan szintén az együttes adott helyet a Debreceni 2. Honvéd Huszárezred éves közgyűlésének, melyre a Szilágyságból, Máramarosból a székely Mezőségről is jöttek hagyományőrző huszárok, akik jelenlétükkel színesítették az est programját. A rendezvényen több mint kétszázan vettek részt – közölte Tiszai Zsuzsa, az együttes egyik művészeti vezetője. Legközelebb a Belényesben megrendezendő március 15-i ünnepi rendezvényen vesznek részt a hajdúsok.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában