Helyi közélet

2017.01.06. 15:28

Több távhő kellett a decemberi hidegben

Debrecen - Az elkövetkező zord napokban különösen kell figyelni a nyílászárókra.

Debrecen - Az elkövetkező zord napokban különösen kell figyelni a nyílászárókra.

A múlt évi hidegebb tél a rezsiköltségeken is éreztette a hatását: tavaly a lakossági távhő felhasználók összességében több mint öt százalékkal több hőt használtak fűtésre, melynek fő oka az, hogy a fűtési időszak átlaghőmérséklete 2016-ban több mint fél Celsius-fokkal alacsonyabb volt az előző évinél. Ennél is markánsabb eltérést tapasztalunk, ha csak a decemberi adatokat vetjük össze az elmúlt két évből.

– A mögöttünk hagyott decemberben 12 százalékkal több hő fogyott az előző évihez képest, miközben a havi átlaghőmérséklet 4,7 fokkal volt alacsonyabb – ismertette érdeklődésünkre Kovács Zsolt, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. szolgáltatási igazgatója. – Egy Celsius-fok eltérés általában öt-hat százalékos változást eredményez a fűtési hő felhasználásban, a mostani kisebb növekedést az időközben elvégzett hőszigetelések és a fűtés szabályozásával elért takarékoskodás eredményezhette.

A hidegebb december után az előrejelzések szerint a következő napokban különösen zord téli időjárás várható. A jelentős lehűlés várhatóan a jövő hét közepéig tart. A szakember szerint még nem késő megtenni azt a néhány fontos biztonsági intézkedést, melyekkel az elfagyásos meghibásodásokat előzhetjük meg.

– Érdemes ellenőrizni és bezárni a házak nyílászáróit. Az épületben lévő hideg víz, meleg víz és áramlás alatt nem lévő fűtési vezetékek, szerelvények elfagyhatnak ezzel csőtöréseket, és ázási károkat előidézve. Hasonlóan veszélyes lehet egy úgy felejtett nyitott ablak egy takarékossági célból lekapcsolt radiátort tartalmazó helyiségben – magyarázta Kovács Zsolt.

A megyeszékhelyen csaknem 33 ezer lakás és 1400 egyéb felhasználó tartozik a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. ügyfelei közé. A fűtési szezon szeptember 15-én kezdődött.

HBN–MSZ


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az előrejelzések szerint péntek, szombat és vasárnap éjszaka akár mínusz 18 fokig is süllyedhet a hőmérséklet térségünkben, és nappal sem emelkedik a hőmérő higanyszála mínusz 5 foknál magasabbra.


Budapest - Az extrém hideg, a viharos szél és a hófúvás veszélye miatt adott ki országszerte másod-, illetve elsőfokú figyelmeztetéseket péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A jég csúszik, nem kicsit. Akadnak, akik viszont szembeszállnak azzal, csak nem minden esetben sikerül legyőzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában