Helyi közélet

2017.01.31. 10:30

Rosszabb lett a debreceni szmoghelyzet

Debrecen - A szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon is meghaladta a riasztási küszöbértéket. Mindenkit arra kérnek, hogy ha egy mód van rá, kerüljék az autók használatát. Az önkormányzat közleménye.

Debrecen - A szálló por légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke egymást követő két napon is meghaladta a riasztási küszöbértéket. Mindenkit arra kérnek, hogy ha egy mód van rá, kerüljék az autók használatát. Az önkormányzat közleménye.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja Debrecen város lakosságát, hogy a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke, egymást követő két napon, 2017.01.29-én és 2017.01.30-án, mind a három mérőállomáson meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 μg/m3).

Napi átlagértéke

  • 2017.01.29-én: Kalotaszeg téren (102,4 µg/m3) – Klinikán (131,3 µg/m3) – Hajnal utcán (105,4 µg/m3),
  • 2017.01.30-án: Kalotaszeg téren (153,7 µg/m3) – Klinikán (199,7 µg/m3) – Hajnal utcán (169,9µg/m3) volt.
  • A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben jelentős javulás a hét elején nem várható.

    A szálló por (PM10) szennyezettség az éjszakai órákban a legnagyobb, de a továbbra is fennálló kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt a nappali órákban is számottevő a szennyezettség, ezért a napokban lehetőleg kerüljék a szabadban végzett sporttevékenységet, és a szellőztetést – amennyiben szükséges – a déli órákban végezzék - figyelmeztet az önkormányzat.

    A légszennyezettség romlását elkerülendő kérjük, kerüljék a személygépjárművek (főként dízelüzeműek) használatát, lehetőség szerint utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogosan, valamint fűtésnél (amennyiben lehetőségük van rá) a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

    Az önkormányzat felhívja a lakosság figyelmét, hogy Debrecen város közigazgatási területén tilos a kerti hulladék (pl. avar, fanyesedék, stb.) és a lábon álló növényzet (tarló) nyílt színi égetése! Továbbá a napokban saját, és környezetük egészsége érdekében tartózkodjanak mindenféle nyílt színi tűzgyújtástól!

    A szálló por egészségügyi hatásai a következők: A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (pl. fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

    Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek. Azt javasolják, hogy ők kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, és a szellőztetést lehetőleg a déli, kora délutáni órákban végezzék.

    Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján tájékozódhatnak az aktuális levegőminőségi adatokról.

    - Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata -


    Budapest - Több helyen tovább nőtt a légszennyezettség. Kedden a fővárossal együtt tizenhárom település levegőjét minősítette veszélyesnek a magas szállópor-koncentráció miatt az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) kedden.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában