Helyi közélet

2017.01.10. 16:43

Parkolás: belül tágasabb

Debrecen - Bár a Csapó utcai szervizúton enyhült a zsúfoltság, a szomszédos közökben nagy a verseny egy-egy parkolóhelyért.

Debrecen - Bár a Csapó utcai szervizúton enyhült a zsúfoltság, a szomszédos közökben nagy a verseny egy-egy parkolóhelyért.

Január elsejétől 534 új fizetős parkolóhelyet jelöltek ki a cívisvárosban. Ennek értelmében idén már fizetni kell a Berek és Pacsirta utca közötti szervizúton is, amely az egyik utolsó „bástyája” volt a szabad belvárosi parkolóhelyeknek. Arra voltunk kíváncsiak, vajon mennyire rendezi át a parkolási gyakorlatot az új rendelkezés. Ahogy várható volt, a megszokotthoz képest foghíjasabbak lettek a tízemeletes házak előtti parkolók.

Felháborodtak a lakók

Ezúttal nem lehet tétlenséggel vádolni az illetékeseket: már az előző hét elején álltak az új parkolási zónára figyelmeztető táblák. A szállingózó hóban a megszokottnál is kevesebb az ember, Gábor – ahogy mondja – csak a közeli postára ugrott le a csekkjeit befizetni, aztán már ment is vissza a meleg lakásba. A férfi azt meséli, hogy a lakosok fel vannak háborodva, hiszen őket senki nem értesítette a változásokról.

Hallottuk, hogy elsejétől ez a parkoló is fizetős lett, bár minket senki nem értesített. Mindenki a másiktól kérdezgeti, hogy mit tud, mit hallott.

A fiatalok ugyan olvasták az online portálokon a hírt, de az idősebbek közül sokan nem használják az internetet. Az önkormányzati képviselő a megkeresésünkre azt válaszolta, sajnos nem tud segíteni, mert ez nem az ő kompetenciája. Többekben felvetődött, hogy mi lesz azokkal, akiknek több autója van? Ők vehetnek több bérletet, vagy ezentúl aranyárban parkolhatnak? Ráadásul, ahogy kiderítettük, a kedvezményes bérlet a lakóhelytől számított 25 méteren belül érvényes. Mi lesz, ha azon a területen belül nem találok szabad helyet? – sorolja a kérdéseit. Mint mondja, vegyesek az érzései: egyrészt rosszul érinti, hogy mostantól neki és a hozzá érkező vendégeinek is pénzbe kerül letenni a kocsit, másrészt viszont ezzel a belső környezet parkolási rendje kialakulni látszik. – Bízom benne, hogy mostantól a házam előtt is találok majd szabad helyet, ugyanis számtalanszor előfordult, hogy a saját kapubejárómba nem tudtam beállni a rengeteg járműtől.

Bolondokháza az utcán

A párhuzamos, de már (vagy még) szabad parkolási övezetnek számító Monostor és Kígyó utcán viszont egymásba érnek a négykerekűek, ha valaki kiáll, máris akad jelentkező a helyére. János éppen lecsapja a csomagtartót, amikor megszólítjuk. Kiderül, a Kígyó utcán lakik, és talán csak a szerencsének tudható be, hogy sikerült a háza elé parkolnia.

– A hírek szerint állítólag volt, ahol a lakosság maga kérte, hogy tegyék fizetőssé az utcát. Nos, ezen a környéken aligha hinném, mert a panel köztudomásúlag nem a gazdagok élettere. Tavaly itt még csak pár autó állt, de mióta kijött az új rendelet, tejesen tele van az utca – mutat körbe a karjával. – Úgy tudom, rengeteg fórumos dolgozó parkol itt, pedig, mint tudjuk, ott csak este nyolckor zárnak az üzletek, így itt késő estig tart a zsúfoltság. Bolondokháza az egész, de úgysem fogják visszavonni – summáz.

HBN–MSZ


Január 1-jétől fizetős:

  • Abigél utca (54 parkolóhely)
  • Berek utca
  • Csapó utcai szerviz út Pacsirta utca és Berek utca közötti szakasza, a Berek utca Csapó utca Kígyó utca közötti szakasza (169 parkolóhely)
  • Egyetem sugárút Honvéd utca és Füredi út közötti szakasza (62 parkolóhely)
  • Malomköz utca
  • Ókút utca (20 parkolóhely)
  • Őszirózsa köz (16 parkolóhely)
  • Serház utca (20 parkolóhely)
  • Sumen utca és szerviz útjai (145 parkolóhely)

  • Kezdetben felszólítanak

    A DV Parking Kft. tájékoztatása alapján az idén a lakossági kedvezményes éves bérlet (bruttó) 6 ezer forint, a féléves bérlet 4 ezer, míg a negyedéves bérlet 2 ezer forintba kerül. Aki lakossági bérletet vásárol, az a lakcímet igazoló hatósági igazolványban szereplő lakóhelyként megjelölt közterületen, vagy az első keresztutcában, vagy a lakóhelyével párhuzamos utcákban egy felszíni várakozó helyet korlátlan ideig vehet igénybe. A bérlet megvásárló személynek állandó lakcímmel kell rendelkeznie az adott helyen, egy családtag nevén csak egy jármű lehet. Az újonnan kijelölt helyeken, amint a fizetési feltételek adottak lesznek, éles a rendszer, igaz, eleinte csak felszólításokat helyeznek ki az autókra a kft. munkatársai.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában