Helyi közélet

2017.01.30. 19:16

Kenyértörésre viszik a pékek

Debrecen - A pékek azt mondják, hogy áremelés nélkül a kötelező béremelésre se lenne lehetőségük.

Debrecen - A pékek azt mondják, hogy áremelés nélkül a kötelező béremelésre se lenne lehetőségük.

  • A sütőipari termékek (csoportonként változó) 10-30 százalékos mértékű áremelését a pékek szerint több kényszerítő körülmény is indokolja.
  • Első helyen a minimálbér 15 és a szakmunkás-minimálbér 25 százalékos mértékű emelkedését említik, de nem mennek el szó nélkül azon körülmény mellett sem, hogy ágazati szintű, átfogó áremelésre évek óta nem volt lehetőség Magyarországon.
  • Úgy tűnik, most még a nagy multinacionális kereskedelmi láncok is respektálták a sütőipari cégek áremelési igényét, és bár kisebb mértékben, de hozzányúltak az áraikhoz.
  • Az északi országrészben már volt, aki januártól drágított, de a többség február elsejétől szerepelteti árcéduláin a megemelt fogyasztói árakat.
  • A Magyar Pékszövetség előrejelzése szerint termékcsoportonként változó, de 10 és 30 százalék közötti áremelésre számíthatnak a fogyasztók februártól a boltokban. De nemcsak a pékáruk, hanem a liszt ára is emelkedik. A molnárok és a pékek ugyanazzal érvelnek: az ágazatukhoz tartozó cégek jövedelmezősége nem tartalmaz olyan tartalékot, aminek a terhére megléphető lenne a minimálbér 15 és a garantált bérminimum 25 százalékos emelése.

    Ha bér, akkor ár is

    Lakatos Zoltán, a Magyar Gabonaszövetség elnöke, a Hajdúgabona Zrt. vezérigazgatója mindjárt a beszélgetés elején leszögezte, hogy áremelés nélkül nem tudnának bért emelni. – Azt ugyanis nem lehet megtenni, hogy a minimálbéresek fizetését jelentősen emeljük, a többiekét pedig változatlanul hagyjuk, hiszen ebből kezelhetetlen bérfeszültségek lennének. Éppen ezért öt százalékkal emelkedik a liszt ára, ami 3 forintos fogyasztóiár-változást jelent februártól. Egy magyar ember megeszik évente 80 kiló lisztet, tehát évi 240 forintról beszélünk: egy gömb fagyi áráról. A közelmúltban több nagy malomipari szereplő is bedőlt, és nem lenne jó, ha ez a tendencia folytatódna. Ezért létkérdés a cégek számára, hogy meglépjék az áremelést – mondta a malom­ipari szakember.

    Bólintottak a láncok

    Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a nagyáruházak februártól voltak hajlandóak befogadni a sütőipar által kezdeményezett módosításokat. – A mi cégünk a saját boltjaiban már megemelte az árait átlagosan 10 százalékkal. A kenyér kilója 25 forinttal, a kifli és a zsemle ára pedig bruttó két forinttal drágult átlagosan nálunk. Ott volt nagyobb mértékű a drágulás, ahol a termék előállítása, a technológiai folyamat hosszabb időt vesz igénybe, illetve ahol a felhasznált alapanyagok is drágultak – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a legkorábban az északi országrészeken kezdődött az áremelés (Eger, Nyíregyháza környékén egyes cégek már január elején léptek), volt, aki a hónap közepétől emelt árat különböző mértékben, de a többség február elsejétől írja át az árcéduláit. – A multik csak bizonyos termékeknél fogadtak el bizonyos mértékű emelést. Megmondták, hogy a kenyér és a péksütemény (kifli, zsemle) árát próbálják ezután is mélyponton tartani, és a többi terméknél engedtek 10-12 százalékos árváltozást. Ha arra gondolok, hogy van olyan termék, aminek a fogyasztói ára ma Debrecenben 12 forint, annál nem 10, hanem akár 30-40 százalékos emelés lenne indokolt – hiszen 12 forintért elő sem lehet állítani. Itt elkelne a szigorúbb hatósági fellépés. A kereskedelemben bevett gyakorlat, hogy egyes termékeket (köztük a fehér kenyeret, a tejes kiflit vagy a vizes zsemlét) úgynevezett „behívó”, „becsalogató” áron forgalmaznak, aztán persze más termékeknél ez az engedmény az árban pluszban jelentkezik. A mostani áremeléssel tulajdonképpen a drasztikus mértékű béremelés költségét építettük be a termékeink árába. Szinte másra nem is jut belőle. Pedig tényleg 2010-es árakon dolgoztunk egészen mostanáig – emlékeztetett Fülep Zsolt.

    Négy év után talán…

    Szintén tőle tudjuk, hogy a pékszövetség már négy éve átadta az áfacsökkentésre vonatkozó számításait a kormánynak, de azóta jószerivel semmi nem történt ezen a téren. A cégvezető szerint most talán van remény arra, hogy 18-ról 5 százalékra csökkenjen bizonyos sütőipari termékek áfája. – Csak nehogy az legyen, mint a tejnél, hogy tízből két termék áfája csökkent, nyolcé viszont nem. Úgy hírlik, hogy egyfajta általános kenyérnek (fehér kenyér), egyfajta rozskenyérnek, valamint a kiflinek és a zsömlének az áfája csökkenne 5 százalékra; félő ugyanakkor, hogy ez a lépés a többi sütőipari termék árát is magával fogja rántani lefelé. Márpedig ezt a sütőipar biztosan nem bírná ki – tekintett a jövőbe Fülep Zsolt, hangsúlyozva, hogy az átlagos pékárufogyasztás Magyarországon 18 dekagramm fejenként és naponta. A mostani áremelés napi 5 forint pluszköltség a fogyasztónak, ami havi szinten bruttó 150 forint. Szerinte szánalmas, hogy egy fél fagyi árán megy már huzamosabb ideje a politikai vita.


    Miért? Miért most?

    Az áremelés okai

  • Évek óta nem tudtak a pékek árat emelni
  • A minimálbér 15 százalékkal nőtt
  • A garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt
  • A költségnövekedést nem tudták áthárítani
  • Az alapanyagok ára az évek során nőtt
  • Az energiaköltség is fokozatosan nőtt
  • A szakembereket nem tudják megtartani
  • Betanított munkásból sincs már elég
  • Kutatás-fejlesztésre nem jut pénz
  • Már eddig is sok pékség lehúzta a redőnyt

  • Debrecen - Arról kérdeztük olvasóinkat, milyen pékárut fogyasztanak leginkább. Van, aki pogácsára és kiflire, mások a pizzás csigára esküsznek.


    Nem is csoda, hogy a sütőiparban jelentős számban vannak jelen szürke- és feketepiaci szereplők, hiszen a piacvezető vállalkozások topmenedzserei egyfolytában arra panaszkodnak, hogy 2010-es árakon kénytelenek dolgozni, miközben a költségeik folyamatosan emelkednek. Petneházi Attila jegyzete.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában