Helyi közélet

2017.01.30. 18:59

Doni hősökre emlékeztek Dorogon

Hajdúdorog - Az 1942-43-as Don menti csaták sebesültjeire, áldozataira, túlélő hőseire emlékezett a város lakossága a Hajdú Menetszázad tagjaival együtt 2017. január 28-án szombaton Hajdúdorog főterén.

Hajdúdorog - Az 1942-43-as Don menti csaták sebesültjeire, áldozataira, túlélő hőseire emlékezett a város lakossága a Hajdú Menetszázad tagjaival együtt 2017. január 28-án szombaton Hajdúdorog főterén.

A településen áthaladó, XVII. Doni hősök Emléktúra résztvevőit Csige Tamás polgármester fogadta a település határában. Az MH HFKP, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, az MH Altiszti Akadémia aktív és tartalékos katonái, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái, valamint a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei és a MATASZ tagjai katonadalokat énekelve meneteltek a város főterére. A Vasvári Pál téren álló, II. Világháborús Emlékkőnél Szegedi István, a Szent Bazil Oktatási Központ gimazistája Somogyvári Gyula versével fogadta a menetszázadot, melynek Hajdúdorog-Hajdúnánás közötti szakaszához csatlakozott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok is.

A főtéren Csige Tamás polgármester úr emlékezett meg az 1943 januárjában a Don-kanyarban elesett, megsebesült - mintegy 120-130 ezres emberáldozatot követelő csaták - hőseiről és áldozatairól felidézve, hogy a 2. magyar hadsereg közel 2000 km-re a szülőföldtől hiányos felszerelésben, embertelen időjárási körülmények között több mint ötszörös túlerővel szemben teljesítettek lehetetlen küldetést.

AZ MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka - párhuzamot vonva a múlt és jelen történései között - elmondta, hogy a mai magyar katona hasonlóképpen viseli feladatait, mint a 2. magyar hadsereg katonái. Dr. Ruszin Romulusz leszögezte: a katonák a II. világháborúban olyan példát mutattak hazaszeretetből, erkölcsi hozzáállásból és professzionalizmusból egyaránt, amely a mai magyar katona jellemzője is. Hozzátette: legyen az Irak, Afganisztán, Balkán vagy akár Magyarország déli határainak védelme, folyamatos feladatot ad a béke és a biztonság garantálása a jelenben is.

Az ünnepség folytatásaként az emlékezés koszorúját Csige Tamás és Dr. Ruszin Romulusz helyezte el, majd lángra lobbant a II. Világháborús Emlékkőnél az erőt, hitet és reményt jelképező, piros-fehér-zöld mécsesek lángja.

A megemlékezés zárásaként Papp György Bence, a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium 12.b osztályos tanulója fújta el a Magyar Takarodót.

A szervezők forró teával, sült oldalassal és zsíros kenyérrel látták vendégül a Hajdú Menetszázad tagjait a Görög Demeter Művelődési Házban.

HBN-MA


Hajdúnánás - Településeken lépéstartással, énekelve haladt az emlékmenet, amely hatvan kilométert tett meg három nap alatt.

 

 

 

Debrecen - Mintegy százan vállalkoztak a túrára, amelynek végállomása ebben az évben is Hajdúnánás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában