Helyi közélet

2016.12.09. 12:01

TOP 100 - Nincs közöttük egy rossz adózó sem

Debrecen - Növekvő eredményességet mutatnak a megye vállalkozásainál a NAV adatai.

Debrecen - Növekvő eredményességet mutatnak a megye vállalkozásainál a NAV adatai.

Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója lett a TOP 100 Gazdasági Díj 2016. évi kitüntetettje, az elismerést a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában vette át csütörtökön, a Napló, a megyei kereskedelmi és iparkamara, illetve a NAV megyei igazgatóságának közös rendezvényén.

A TOP 100-díjakat 17. alkalommal adtuk át. A TEVA Gyógyszergyár Zrt. a TOP 100-as listára felkerült cégek közül 2015-ben a legmagasabb nettó árbevételt, a legmagasabb adózás előtti eredményt és a legmagasabb exportárbevételt produkálta, valamint a legnagyobb foglalkoztatónak bizonyult. Az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. 2015-ben a legnagyobb hozzáadott értéket mondhatja magáénak, az Alföldi Nyomda Zrt. pedig 2014 és 2015 között a legtöbb (27) pozíciót javította a legjobban teljesítők mezőnyében. A TU-PLAST Tubusgyártó Kft. a TOP 100-as cégek közül tavaly a legnagyobb arányú (35,5 százalékos) foglalkoztatás-bővítést hajtotta végre, míg a Nádudvari Agrokémiai Kft. az 54. helyezésével a legeredményesebb új belépőnek bizonyult.

Nőtt a top 100, és a többiek is gyarapodtak

Valamennyi adónemben többet fizettek be a hajdú-bihari vállalkozások 2015-ben az előző évhez képest – mondta Veres István László, a NAV megyei igazgatója a tavalyi eredményeket összegezve, az adatokat ismertetve – a TOP 100 gála többi előadójához hasonlóan – bizakodva a jövőt illetően. Így például 4,2 százalékkal több áfa folyt be a költségvetésbe, mint 2014-ben, a cégek adózás előtti eredménye pedig 28 százalékot nőtt. Megjegyezte: a kedvező folyamatok nem csak számokat jelentenek, hanem ráhatásuk van a régió megtartóképességére, élhetőségére is.

– Míg a 100 legnagyobb vállalkozás „darabra” mindössze a cégek 0,4 százalékát adja, mutatóikat tekintve elsöprő az arányuk: így például értékesítésük nettó árbevétele a megyeinek 60,5 százaléka, exportrészesedésük 84,5 százalék, adózás előtti eredményük 67,5 százalék. A megyei munkavállalók mintegy negyedét a top 100 vállalkozás foglalkoztatja, s míg tavaly a többieknél csupán 30 fővel, a 100 legnagyobbnál 697 fővel nőtt a létszám – sorolta Veres István László.

Debrecen dominál

Az adatokból kitűnik, hogy területi eloszlásban továbbra is Debrecen dominál: a 16 ezer megyei vállalkozás közül 10 ezernek itt van a székhelye. A nettó árbevételt figyelembe véve a megyében a feldolgozóipar és a kereskedelem a legjelentősebb gazdasági terület. A 2015-ben bevezetett adósminősítés alapján, mely megbízható, általános és kockázatos adózókat különböztet meg, a top 100 listán lévő vállalatok mind az első kettőbe sorolhatók.

HBN


Debrecen - Rendkívül sikeres évként zárja a 2016-os esztendőt Debrecen. Közel háromezer új munkahely jött létre az idén a városban – kezdte előadását Papp László polgármester a Napló TOP 100 díjkiosztó ünnepségén.


Debrecen - Szabó Péter, az FAG ügyvezetője szerint szakmai alázat és tisztelet nélkül nincs siker.


Debrecen - Az egyetem és a gazdaság együttműködésére megvan a szándék régiónkban.

Debrecen - Az előadó szerint a cégek részéről is szükséges lenne több rugalmasság.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában