Helyi közélet

2016.12.09. 12:17

TOP 100 - Ipari-egyetemi gazdasági folyosók lendítik a gazdaságot

Debrecen - Az egyetem és a gazdaság együttműködésére megvan a szándék régiónkban.

Debrecen - Az egyetem és a gazdaság együttműködésére megvan a szándék régiónkban.

– A Debreceni Egyetem és a város hagyományosan jó együttműködése, valamint a mérete, a 106,5 milliárd forintos éves költségvetése és innovációs törekvése különbözteti meg egyetemünket az ország többi felsőfokú oktatási intézményétől – kezdte előadását Szilvássy Zoltán rektor a Napló TOP 100-díj átadó ünnepségén. Hozzátetet, evidens, hogy nem lehet mind a 14 kart egyformán fejleszteni; az adottságokat figyelembe véve, egyebek mellett a mezőgazdaságnak kedvező természeti tényezőket, a gyógyítás, a gyógyszeripar, az orvosiműszer-gyártás, az egészségipar felé tolódott el a kutatás és az oktatás hangsúlya.

Nem 3x200, hanem 600

Szilvássy Zoltán felidézett egy 7 évvel ezelőtti, 110 millió forintos támogatású mezőgazdasági és élelmiszeripari kutatási projektet, amelyben ugyan nem abban értek el eredményt, amiben várták, de talán emiatt jöhetett létre a magyar-kínai tejipari gazdasági együttműködés. – Nemzetközi üzlet lett a kutatás eredménye, és ilyenből van már nekünk több mint tíz – folytatta a rektor. – A kialakított vállalati együttműködési rendszerünkön keresztül a gazdaság igényeinek megfelelően képezzük az egészségipar szakembereit, de ugyanez elmondható a műszaki informatika területére is. Éppen ezért jött létre a közelmúltban a műszaki informatikai kabinet, ebben a gazdasági szereplők is részt vesznek. A kelet-magyarországi régió közelében van Kassa és Nagyvárad, mindegyik 200 ezres város, és az ottani egyetemekkel is megkötöttük az oktatási, kutatási megállapodást. A határon túli városok környezetében termelt élelmiszeripari alapanyagok egy része Debrecenbe kerülhet, ahol magas hozzáadott értékkel dolgozzuk fel azokat. Az egyetemi együttműködésben a különböző ágazatokban úgynevezett gazdasági folyosókat alakítunk ki. Ezáltal a külön-külön 200 ezres város egyszerre 3x200-es közösséggé, piaccá alakul. Az ipari-egyetemi együttműködésre megvan a szándék és az erő. Mi ezzel járulunk hozzá Európa e régiójának dinamikus fejlődéséhez – hangsúlyozta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

HBN–KZS


Debrecen - Növekvő eredményességet mutatnak a megye vállalkozásainál a NAV adatai.


Debrecen - Az előadó szerint a cégek részéről is szükséges lenne több rugalmasság.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában