Helyi közélet

2016.12.13. 07:50

Lakossági tiltakozás az irodaház árnyékában

Debrecen - Ötvennégy telektulajdonos írta alá azt a petíciót, melyet a közvetlen környezetükben tervezett többszintes irodaház-komplexum miatt fogalmaztak meg. Szerintük, a Hadházi út – Baksay utca – Tüzér utca közötti területre tervezett épületegyüttes ugyanis telekhatáros lenne családi házas ingatlanjaikkal, ami nemcsak az intimitásban zavarja őket, hanem értékvesztést is okoz nekik. Emellett úgy vélik, a több ezer irodai dolgozó közlekedése következtében megnövekszik a környéken a forgalom és vele a szmogveszély is. A petícióra reagáló Barcsa Lajos alpolgármester szerint eltúlzott az ingatlantulajdonosok aggodalma, mert a velük történő egyeztetések alapján még módosíthatnak az ipari területre tervezett beruházáson.

Debrecen - Ötvennégy telektulajdonos írta alá azt a petíciót, melyet a közvetlen környezetükben tervezett többszintes irodaház-komplexum miatt fogalmaztak meg. Szerintük, a Hadházi út – Baksay utca – Tüzér utca közötti területre tervezett épületegyüttes ugyanis telekhatáros lenne családi házas ingatlanjaikkal, ami nemcsak az intimitásban zavarja őket, hanem értékvesztést is okoz nekik. Emellett úgy vélik, a több ezer irodai dolgozó közlekedése következtében megnövekszik a környéken a forgalom és vele a szmogveszély is. A petícióra reagáló Barcsa Lajos alpolgármester szerint eltúlzott az ingatlantulajdonosok aggodalma, mert a velük történő egyeztetések alapján még módosíthatnak az ipari területre tervezett beruházáson.

A Hadházi úton, elérve a Zákány utcát, eddig csak a Hunyadi általános iskola kétszintes épülete takarta a kilátást, ám két év múlva mögötte akár egy hatemeletes irodaépületen is megakadhat a szemünk jobbra tekintve.

Ettől a látványtervtől a tervezett épületek közvetlen szomszédságában élők riadtak meg csak igazán. Érthető az aggodalmuk, ha arra gondolnak, hogy az eddigi „földszintes” életterüket egy többemeletes irodaház-komplexum árnyékolja be. Vajon jogosan tartanak-e ettől, erre kerestük a választ.

A-kategóriás irodák

A történet közvetlen előzménye csaknem fél évre nyúlik vissza, akkor jelent meg a kiírás egy többszintes, A-kategóriás irodaház tervezésére a Tüzér utcán. Akkor ezt még a Cívis Ház Zrt. jegyezte, Kováts Ákos nyilatkozott egy olyan magas színvonalú irodaház-komplexum felépítéséről, amely a város gazdaságfejlesztési célkitűzéseinek megfelelő. A kiszemelt terület a vagyonkezelő holding tulajdonában van, s mivel már korábban is felmerült a DV Zrt., a hőszolgáltató, illetve a DH Szerviz elköltöztetése, adva volt a 13 ezer 500 négyzetméteres telekegyüttes is. Ugyancsak itt érdemes megjegyezni, hogy a DV Zrt. és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. által használt irodaépület egy része statikai problémák miatt évek óta le van zárva, vagyis a lebontásával ez a probléma is megoldódik. Merthogy az érintett területen valamennyi épületet és műhelyt elbontanak, hogy helyükön több ezer dolgozó számára épülhessen nemzetközi mércével is elfogadható színvonalú irodaépület-komplexum. Ennek a már említett kiírás szerint elkészített tervei alapján a Baksay utca felől a Zákány utca felé lépcsőzetesen 4, 5, és 6 emeletes épületek alkotnák az együttest alattuk mélygarázzsal, köztük és mellettük fákkal, növényekkel és parkosítással. Mindezt a környéken élők is megismerhették november 29-én, amikor a beruházás megvalósítására létrejött Főnix Irodaház Kft. vezetője tartott nekik tájékoztatást.

Négyféle kifogás

A projektcég ügyvezetője, Csányi Jenő elmondta, a lakossági tájékoztatón megjelentek a telkük benapozásának a megszűnését, az intimitásuk elvesztését, az ingatlanjuk értékvesztését és a forgalom megnövekedését említették meg, ami miatt ellenzik a terveket. Ellenérvként elhangzott, hogy a külföldi cégek által foglalkoztatott, magas hozzáadott értékű munkát végző dolgozók jelenléte, illetve az igényeikhez igazodó üzletek, szolgáltató egységek, valamint az eddigi közlekedés és tömegközlekedés újraszervezése csak növelheti a terület értékét. Továbbá, a benapozás és az intimitás megtartásának a figyelembe vételével készülnek a tervek, a forgalom növekedésére pedig olyan közlekedési programot alakítanak ki, amely nem a Hadházi utat, hanem a tömegközlekedéssel jól kiszolgált 4-es főutat érinti majd. Ami a telekhatárosságot illeti, a mostani tervek szerint a kerítésektől minimum 17 méterre lesznek az épületek, lehetőleg fákkal, növényzettel elválasztva. Elmondták azt is, természetesen minden építési előírást be fognak tartani, de azt tudni kell, hogy a telek ipari területként funkcionál. Vagyis szó sincs arról, hogy családi házas telken építenének sokszintes épületeket. Elhangzott az is, hogy az A vagy A-plusz kategóriás irodaépületek megvalósítása elengedhetetlenül fontos a város gazdasági fejlődése érdekében.

Fotó: Molnár Péter

Mindez valószínűleg nem győzte meg az érintett lakókat, ami az ő szempontjukból érthető is, így – mint jeleztük – petícióval fordultak a város vezetőihez. Erről kérdeztük a lakossági tájékoztatón is részt vett Barcsa Lajost.

Az igényekhez igazodva

Az alpolgármester egy rövid helyzetjelentéssel kezdte, mely szerint az SSC (Shared Service Center, magyarul: szolgáltató központ) típusú cégek előszeretettel választják Debrecent. Ezt bizonyítja, hogy az ebben a szektorban Magyarországon érdekelt 30 ezer ember 12 százaléka itt dolgozik. A további fejlődésnek jelenleg már csak a reménybeli betelepülők megfelelő szintű elhelyezésének a hiánya szab gátat. Példaként megemlített egy közelmúltbeli esetet, amikor egy multicég emiatt választotta inkább Szegedet, ahol igényeikhez igazodó irodaházat talált. Ebből is látszik, égetően szüksége van a városnak A-kategóriás épületekre és hozzájuk illő környezetre. S ezzel részben már meg is válaszolta a helykiválasztás indokát, ami első hallásra nemcsak az ott élők számára érthetetlen, hiszen borítékolható volt a lakossági ellenállás. Ám megvizsgálva a Tüzér utcai telek adottságait kiderül, nincs túl messze a városközponttól, jól megközelíthető, s ami a legfontosabb, nagyon közel van hozzá az egyetem, s annak is az informatikai kara. Vagyis szó szerint látótávolságon belül van az ambiciózus fiataloknak egy remek karrierrel kecsegtető munkahely, ami segít itt tartani őket, hiszen cél ez is, magyarázta az alpolgármester.

A szabályozási terv szerint

A tervezett építési telekegyüttes nagyon értékes terület, ami eddig nem mutatkozott meg a kihasználtságában, ezen változtathatnak a nagyon magas színvonalú irodaépületek és környezetük. Ilyen jó adottságú saját tulajdonú, beépíthető telekkel máshol nem is rendelkezik az önkormányzat, illetve a vagyonkezelő holding, tette hozzá Barcsa Lajos.

A lakossági tiltakozásban kifogásolt építési magasságról pedig elmondta, 2003-tól, a Főnix Csarnok megépítésétől kezdve a szabályozási terv megengedi az olyan magasságú épületek felhúzását is az érintett telken. Hangsúlyozta, jelenleg a tervezés fázisánál tartanak, a lehetőségekhez mérten még figyelembe lehet venni a lakossági észrevételeket, de szeretnének haladni is a megvalósítással, mert örömteli módon nem lankad a befektetők érdeklődése. Az azt követő itt tartásukhoz azonban szükség van a magas minőségű irodákra és kiszolgáló helyiségekre.


Személyes egyeztetés

Az egyeztetésekről Csányi Jenő elmondta, igény szerint minden érintett telektulajdonost felkeresnek a tervezővel, és meghallgatják az észrevételeiket, a hasznos kompromisszumoktól nem zárkóznak el.

Ami a tervezett megvalósítás ütemét illeti, a folyamatok legoptimálisabb alakulása esetén 2018. május végére készülhet el a milliárdos nagyságrendű beruházás első üteme. Ebben az elsődleges verzió szerint két ház felépítése szerepel, hiszen az irodák bérbeadása sem egyszerre történik, természetesen nagyobb igény esetén egyben adnák át a teljes épületegyüttest. Az ügyvezető kiemelte még, hogy abban legnagyobb részt fiatalok fognak dolgozni, ezért kialakítanak egy 300 férőhelyes biciklitárolót és a tömegközlekedést, elsősorban a troli járatokat is az igényeikhez igazítják, amellyel a környék lakói is jól járnak.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában