Helyi közélet

2016.12.10. 18:22

Krónikus beteg, de kitűnő tanuló

Sáp - A gondos szülők erőfeszítései ellenére nagy szükség lenne jó szándékú idegenek segítségére.

Sáp - A gondos szülők erőfeszítései ellenére nagy szükség lenne jó szándékú idegenek segítségére.

Két helyi születésű fiatal házasodott össze Sápon 2005 augusztusában. A következő év áprilisában érkezett az örömmel várt gyermek, ám jött a bánat is. A koraszülött baba már háromnapos korában súlyos műtéten esett át: eltávolították a fél tüdejét. Nikinek keresztelték. A kislány most negyedik osztályos és kitűnő tanuló. 21 kilogramm mindössze, és a valóságosnál is karcsúbbnak mutatja a teljes törzsét átfogó kemény merevítő, ami a gerince torzulását hivatott megakadályozni. A bal oldali tüdő hiánya miatt ugyanis a kislány gerince 10 éves korára 28 fokkal ferdült el. Ha tovább romlik, három év múlva komoly műtét vár rá, melynek során a csípőjéből eltávolított csonttal rögzítik a gerincét, s ezzel a növekedését végleg megállítják.

Jól jönne egy bordásfal

Az édesanyjától, Mező Csillától tudjuk mindezt, akinek hangja, tekintete tele van aggódással, amikor róla beszél. Hogy esély legyen a műtét elkerülésére, Nikinek naponta legalább egy órát kellene tornázni, elsősorban függeszkedni. Ehhez jól jönne egy bordásfal, amire persze nincs pénz, mint sok másra sem, pedig a most 35 éves édesapjuk, Tokai Gyula 18 éves kora óta folyamatosan állásban van. Látogatásunkkor is a munkahelyén, egy berettyóújfalui vállalkozás állattartó telepén dolgozott.

Niki öccse, Ádám három évvel fiatalabb. Miatta azért nyugtalan az asszony, mert évek óta visszatérően vérzik az orra, és nem tudják kideríteni az okát. A betegségektől eltekintve mindketten vidám, jól nevelt, közlékeny gyerekek.

Sok megy törlesztésre

Szüleik 2008-ban a Fészekrakó programban 2,2 millió forint svájci­frank-alapú hitellel vásároltak egy korszerűtlen, öreg, de a szerkezetét tekintve stabil házat. Sok pénz megy a törlesztésre – válaszolja kérdésünkre Csilla, ám érezni, hogy a tulajdon biztonságot nyújt nekik. „Ezt örökre vettük!” – simította tenyerét a szerinte több mint 100 éves falhoz. A ház örökké ad majd tennivalót is.

Idén a gyerekszoba kialakítása volt soron. Ablakot cseréltek, lebetonozták, folytatni viszont nincs pénz: fűtetlen, meszeletlen áll a helyiség. Amíg nem lesz rendben, addig mindannyian a nagy szobát lakják.

Csilla a kislány betegsége miatt ápolási ellátást kap, s bár szívesen dolgozna napi négy órát, Sápon nincs rá lehetősége. Így minden figyelmét és energiáját a családra fordítja. Naponta főz, példás tisztaságot tart a házban, foglalkozik a gyerekeivel. Nyáron csirkét, kacsát nevel, ami el is fogy. A fagyasztó szekrényük most csak zöldségeket tartalmaz. A hűtőt le is állította, megteszi helyette a fűtetlen előszoba.

Így is beláthatatlan, mi lesz, ha elfogy a még meglévő kevés tüzelő – mondja. A főzéshez be kell gyújtani a konyhai sparheltbe, és innen engednek meleget a fürdőszobába is. A szobában hordozható cserépkályha áll, ami tavaly elrepedt. Megtapasztották, de gyanús, hogy nem sokáig bírja. Érthető tehát, hogy a kérdésre – karácsony közeledtével mire lenne legnagyobb szükségük? – Csilla válasza ennyi: tüzelőre. Később teszi hozzá, hogy boldogan fogadna tartós élelmiszereket (liszt, rizs, tésztaféle, olaj, cukor, bab, laktózmentes tartós tej stb.), persze krumpli, szalonna, kolbász és mosópor is nagyon jól jönne.

Az ingyeneshez már sok…

Vegyük számba, mennyiből élnek! – kérem az anyát. Elsorolja: a beteg kislány miatt emelt összegű családi pótlék jár, ez 36 ezer 600 forint. Az ápolási díj 26 ezer 600, a férje havonta 110-115 ezret visz haza. Ez együtt nem egészen 180 ezer, amiből 50 ezer megy a hitelekre. (Még mindig törlesztik azt is, amit tavaly a tüzelőre vettek fel.) 12 ezer a gyerekek iskolai ebédje, mivel a család „magas” jövedelme miatt nem jogosultak ingyenes étkezésre. A maradékból kell gazdálkodni, ami immár személyenként nem éri el a havi 30 ezer forintot.

Ez az oka, hogy idén karácsony előtt őket ajánljuk a segíteni tudó és akaró olvasóink figyelmébe. Az elmúlt évek példái alapján abban bízunk, hogy még ünnep előtt több hétre elegendő tűzrevalóval és tartós élelmiszerekkel kereshetjük fel a családot. Az adományok átadásáról – a korábbi gyakorlatunknak megfelelően – fényképes riportot olvashatnak a december 24-i lapszámunkban.

Távirányítós rendőrautó, kifestők

Megkérdeztük Nikit és Ádámot, mit szeretnének látni a fenyőfa alatt. A kisfiú távirányítós rendőrkocsit említett, Niki pedig valamelyik gyermekcsatornán látott színes körömlakkokról és szárítóról kezdett mesélni, de az anyukája leintette. Abban viszont egyetértettek, hogy sok színes ceruza és komolyabb kifestők nagy örömet okoznának neki. Továbbá a szülők és a gyerekek is hasznát vennék jó állapotú téli felsőruházatnak.


A családtagok méretei

Niki: 130 cm, 21 kg, 30-31-es lábbeli

Ádám: 129 cm, 25 kg, 32-es cipő

Csilla: 154 cm, 62 kg, 36-37-es lábbeli

Gyula: 190 cm, 86 kb., 44-es cipő


Kapcsolat

A családdal kapcsolatot tartó újságíróval, Szabó Katalinnal személyesen hétfőn 15–17 óra között a Napló szerkesztőségében találkozhatnak, ahová ekkor (és a következő héten ugyanebben az időben) elhozhatják adományaikat is. Kérjük, hogy lehetőleg ezen időpontokban jelentkezzenek! Ha nem oldható meg, akkor adományukat leadhatják munkaidőben a Napló portáján. A csomagra írják rá, név szerint kinek szánják. Ha módjukban áll pénzt küldeni, azt Mező Csilla nevére, a következő számlaszámra utalják: 11773023-00045410. Egyúttal kérjük, hogy erről értesítsék telefonon vagy e-mailben Szabó Katalint: 06-209-662-446.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában