Helyi közélet

2016.12.21. 12:19

Kopjafák a lovagoknak

Aranyosapáti - Négy földrész húsz országában élnek a magyar kultúráért önzetlenül tevékenykedő személyiségek.

Aranyosapáti - Négy földrész húsz országában élnek a magyar kultúráért önzetlenül tevékenykedő személyiségek.

Szabolcs-­Szatmár-Bereg megyében, Aranyosapáti községben található az Aranyossziget elnevezésű Gyermek és ifjúsági tábor, amelynek kialakítása Nick Ferenc nevéhez fűződik. A 2015-ben átadott tábor kertjében kapott otthont a Kultúra Lovagrendje Emlékpark, ahol az elhunyt kultúrlovagok kopjafái állnak, örök mementóként.

Az évek során, sajnos már száz fölé emelkedett a hírességek emlékfáinak száma, többek között Lőrincze Lajos, Makovecz Imre, Sütő András emlékét is őrizve.

Fotó: Magánarchívum

Az adott évben elhunytak fáinak avatását mindig egy szeptember végi hétvégén rendezik ünnepélyes keretek között. Az eseményt templomi szentmise vezeti be. Ezt követően a parkban felállított Emlékezet harangja előtt felolvassák az összes addigi „kopjafa-tulajdonos” nevét, akiknek tiszteletére minden név után egy harang-kongatás hangzik el. Majd az új emlékoszlopokra kerülnek a hozzátartozók emlékszalagjai, koszorúi, sőt az elhunyt lovagok családtagjai szülőföldjükből is hoznak maréknyi földet a parkba. Ma már négy földrész közel húsz országában élnek lovagok, akik az egyetemes, illetve a magyar kultúra lovagjaiként önzetlenül dolgoznak, így érdemesnek mutatkoznak arra, hogy emlékük előtt tisztelegjen az utókor. Az alkotóházban pedig kiállítás őrizze meg életművüket.

Újabb emlékfák

Nick Ferenc, a Magyar Kultúra Lovagrend alapítójának szervezésében a VIII. Európai Kultúra Napja eseménysorozat nyitóeseményén újabb kopjafákat avattak. Ekkor kapott emlékfát vitéz dr. Szalontai Éva aranytollas újságíró (Malmö, Budapest), Komjáthy Kálmán (Körmend) helytörténész, Vitéz József (Budapest) főhadnagy, Herczeg Jánosné (Kartal) tanítónő, prof. dr. Sava Babič (Belgrád) író, műfordító, Mucsi József (Budapest) alezredes. A nap során a szatmárnémeti énekkar adott műsort a református templomban és a kopjafák közötti területen.

HBN–Kiss Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában