Helyi közélet

2016.12.15. 19:48

Erősíteni kell a függetlenedést

Balmazújváros - A józan gazdaságpolitika mellett is elkerülhetetlen az államapparátus csökkentése.

Balmazújváros - A józan gazdaságpolitika mellett is elkerülhetetlen az államapparátus csökkentése.

– Lesznek kárvallottjai az új fejlesztési tervezetnek – erről is beszélt péntek délelőtt Csepreghy Nándor államtitkár a Széchenyi Programiroda (SZPI) által szervezett, Európai Uniós (EU) fejlesztések a 2014–2020 időszakban című konferencián. A balmazújvárosi Semsey Kastélyban megtartott rendezvény célja elősegíteni a 2014–2020-as operatív programok hatékony és eredményes megvalósítását, megbízható szakmai támogatást nyújtani azoknak a vállalkozóknak, intézményeknek és szervezeteknek, akik élnek az Európai Unió által biztosított pályázati lehetőségekkel.

Összefogásra van szükség

Beszédében az államtitkár hangsúlyozta, a visegrádi négyeknek és a Kelet-közép Európai régiónak a környező országokra támaszkodva újra kell definiálnia magát az EU-n belül. A keleti nyitással tizenhárom új tagállama lett a közösségnek, amely ugyanannyi új elérhető piacot is jelent, amiknek politikai összefogással lehetősége van a közös érdekképviseletre. Hazánknak reálisan fel kell mérnie az adatságait: a viszonylag kis lélekszámot, a kevés ásványkincset, azt, hogy tranzit országként tud működni nyugat és kelet között. Csepreghy hangsúlyozta: minden kormányzati döntést abba az irányba kell terelni, hogy az ország szuverenitása erősíthető legyen. Ennek négy jelentős fókuszpontja az ország pénzügyi rendszere, gazdasági és energetikai politikája, valamint az államigazgatás működése.

Őszinte párbeszéd

– Ahhoz, hogy az állam versenyképességét megteremtsük, ugyancsak négy kiemelten fontos lépést kell megtenni: a pénzügyi intézményrendszer integritása, a gazdaságfejlesztési célok értelmezése, az energiapolitika újragondolása, és állam karcsúsítása elvezethet oda, hogy 2023-ra a magyar állam versenyképes legyen. Ehhez azonban olyan őszinte párbeszédre van szükség, ami korábban a politikai korrektség kategóriájába nem fért bele. Reálisan kell látni, hogy mire van lehetősége a magyar gazdaságnak, és nem szabad felelőtlenül fűt-fát ígérgetni, sem a kampányokban, sem máshol. Amikor az új fejlesztési időszakot megterveztük, akkor azt mondtuk, lesznek olyan területek, amelyekre lesznek források, mert ezektől várhatjuk a magyar gazdasági növekedését, és lesznek olyan területek, például a szolgáltatói szektor, amelyik elsődlegesen nem fog tudni részesülni ezekből a támogatásokból. Amennyiben ez a politikai szándék érvényesül, és az elvárt eredményeket a gazdaság képes produkálni, akkor a magyar gazdaság jelentősen javíthat a pozícióján – tekintett a jövőbe az államtitkár.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában