Helyi közélet

2016.12.03. 11:03

Éjszakai várakozás a Nagyállomás előtt

Debrecen - „Vélhetően egyedi esetről lehet szó, mivel az elmúlt időszakban hasonló észrevétel nem érkezett. Munkatársaink figyelmét rendszeresen felhívjuk, hogy tevékenységük során minden esetben udvarias, segítőkész magatartást tanúsítsanak” – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának válaszában, amelyet az egyik olvasónk a Nagyállomás várótermének éjszakai nyitva tartásáról szóló panaszával kapcsolatos megkeresésünkre küldött a közlekedési társaság.

Debrecen - „Vélhetően egyedi esetről lehet szó, mivel az elmúlt időszakban hasonló észrevétel nem érkezett. Munkatársaink figyelmét rendszeresen felhívjuk, hogy tevékenységük során minden esetben udvarias, segítőkész magatartást tanúsítsanak” – olvasható a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának válaszában, amelyet az egyik olvasónk a Nagyállomás várótermének éjszakai nyitva tartásáról szóló panaszával kapcsolatos megkeresésünkre küldött a közlekedési társaság.

Kioktató, arrogáns hang

Mint azt olvasónk írja, az egyik szombat hajnalban 0.30 perckor a debreceni repülőtérről többed magával érkezett a Nagyállomásra, hogy onnan az egy–két óra múlva induló vonatokkal utazzanak tovább. A Nagyállomás ajtaja zárva, rajta a kiírás, hogy 23.50-től 0.50-ig zárva. Várakoztak, közben látták, hogy bent többen is vannak. Amikor még egy órakor sem nyitották ki a Nagyállomás ajtaját, odaintettek egy bent lévő férfit, aki kérdésükre elmondta, hogy őket engedték, hogy bent maradjanak, és nem tudja kinek kellene szólni, hogy engedjék be a várakozókat. Kint hideg, bent az említett embereken kívül semmi mozgás, végül 1.23 perckor jött egy nő, és beengedte a várakozókat. Egyikőjük a panaszkönyvet kérte tőle, mivel a kiíráshoz képest 33 perccel később nyitották ki a Nagyállomás ajtaját. Válasz nem érkezett, viszont egy biztonsági őr kioktató, arrogáns hangon kérdezte, hogy „Van valami baj?”.

A férfi elmondta, hogy igen, több mint fél órával később nyitották ki a várótermet, majd afelől tudakozódott, hogy kik azok az emberek, akik az állomás épületében bent lehettek a takarítás idején. Az őr szerint az nem gond, hogy később nyitották a várótermet, akik bent vannak, nekik van menetjegyük. Jelezték a mogorva őrnek, hogy nekik is van jegyük, mégsem lehettek bent. Ekkor az őr már terelte a szót, hogy mi minden lenne itt, ha nyitva tartanák a várótermet, és a félóra plusz a hidegben az nem gond.

Néha be sem zárják

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Nagyállomás várótermének nyitva tartását az utolsó érkező és az induló első vonat ideje – 23.33 és 2.20 – alapján határozták meg 0.50 és 23.50 közötti időpontban. Ezt a bejárati ajtókon fel is tüntették. Amennyiben a szerelvények nem menetrend szerint közlekednek, a váróterem zárása a vonatok idejéhez igazodik, nagyobb késés esetén akár el is maradhat. A zárva tartás ideje alatt takarítják ki a várótermet. Ám ez idő alatt is biztosítani kell az átszálló, a továbbutazni kívánó, érvényes menetjeggyel rendelkező utasok, továbbá a vonatok késése miatt csatlakozást mulasztók várótermi elhelyezését.

Vannak, akik elrejtőznek

A debreceni állomáson a váróterem zárását, nyitását a külsős forgalmi szolgálattevő végzi, személyes biztonsága érdekében biztonsági őr kíséri. A váróterem zárása előtt ellenőrzi, hogy a bent tartózkodó személyeknek van-e érvényes menetjegye, illetve utazásra jogosító okmányai.

A biztonsági őr az előbb felsoroltakkal nem rendelkezőket felszólítja a váróterem elhagyására. Előfordul, hogy a váróterem zárása előtt az illetéktelen személyek elrejtőznek, a váróterem zárását követően előjönnek vagy az utazásra jogosító igazolvánnyal rendelkező személyek utazási szándék nélkül tartózkodnak a váróteremben. Az ellenőrzéskor az igazolványukat felmutatják, így ők menetjeggyel rendelkező utasnak minősülnek, őket nem lehet kiküldeni a váróteremből.

HBN–KZS


Kilenc ember maradt, nyolc kiment

Az említett konkrét esetben – áll a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának esettel kapcsolatos válaszlevelében – a várótermet 23 óra 50 perckor zárták be.

A zárás előtt munkatársaik ellenőrizték a bent tartózkodás jogosságát. A váróteremben jogosulatlanul tartózkodó, jeggyel nem rendelkező kilenc személy felszólításra távozott az épületből, nyolcan, akiknek érvényes menetjegyük volt, bent maradtak. A Nagyállomáson dolgozó nő „a várótermet a kiírásnál valóban kicsit később, 01 óra 10 perckor nyitotta ki, mert a vonatforgalom szervezésével kapcsolatos feladatát kellett elvégeznie”.

A kommunikációs igazgatóság kérdésünkre válaszolva leírta, hogy a rendkívüli hideg időben – amennyiben a hatóságok kérik – a vasúttársaság nem zárja be éjszaka sem a várótermet, hogy melegedni tudjanak az emberek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában