Helyi közélet

2016.11.18. 16:47

Újabb jubileum, nosztalgiázás nélkül

Debrecen - Az idén már 30 éves PG Csoport egy vadonatúj albummal ünnepeli három évtizedes fennállását a Kölcsey Központban.

Debrecen - Az idén már 30 éves PG Csoport egy vadonatúj albummal ünnepeli három évtizedes fennállását a Kölcsey Központban.

Három évtizede hozzátartozik a városhoz az országosan, sőt sok helyen külföldön is jól ismert PG Csoport, amely november 25-én egy jubileumi koncerttel emlékezik alapításának 30 éves évfordulójára. A jövő pénteki Kölcsey Központban sorra kerülő rendezvény sajtótájékoztatóján az együttes frontembere, Jantyik Zsolt elmondta, ezúttal csak néhány régebbi számukat fogják eljátszani, az est nagy részében az új stúdióalbumuk anyagát mutatják be.

János vitéz mai változata

A korábbitól eltérő felállásban és vendégelőadókkal kiegészülve két és fél év alatt elkészített Ezüstbojtár című lemezükkel, illetve az ehhez írt hasonló című könyvvel, filmmel és hangoskönyvvel mások előtt is tisztelegnek. Egyrészt Petőfi Sándor előtt, aki 172 éve írta meg a János vitézt, melynek a mára adaptált változata az Ezüstbojtár, másrészt Halmos Bélára, az ismert prímásra és népzenekutatóra, aki idén lenne 70 éves, és a halála előtti években szoros kapcsolatba került a zenekarral. A Kölcsey Kávézóban megtartott tájékoztatón részt vett az elmúlt három évtizedben többszöri tagcseréken átesett együtteshez 2013-ban csatlakozó énekes, Erdős-Tóth Fruzsina és férje, a dobos Tóth Zsolt is. Jantyik Zsolt szerint nekik is nagy szerepük volt az új album anyagának az összeállításában. A koncerten pedig a mostani tagokon kívül színpadra lépnek hazai és vendégelőadók is. A PG Csoport mindig meg tudott újulni a tagcserék után is.

Nemzedékeken átívelő

A nyolcvanas években az irodalmi napokhoz hasonlóan egyfajta szelepet jelentetett a PG Csoport a maga hitelességével és értékteremtésével. Így jellemezte a 30 éve a Kossuth-egyetemen alakult zenekart Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, hozzátéve, akkor ez nagyon sok fiatalnak erőt adott.

Egy negyedszázados ugrással az ügyvezető a Kölcsey Központban megtartott nagysikerű jubileumi fellépésük emlékét idézte fel, mint jelentős fordulópontot, hiszen akkor nagyon sokan együtt zenéltek velük, akikkel az előző 25 évben kapcsolatba kerültek. Többek között az azóta elhunyt Halmos Béla, a legendás Halmos–Sebő népzenei duó tagja, illetve Németh Alajos a Bikini együttes vezetője. Emlékeztetett a zenekar 2013-ban elnyert Kölcsey-ösztöndíjára, amelyből Debrecenről írtak egy himnikus dalt, melyet több kórus és különböző korosztályhoz tartozó szólóénekes adott elő az év decemberében a PG Csoporttal. Az utóbbi is mutatja, hogy a zenéjük nemzedékeken átívelő, s ezt bizonyítja három évtizedes pályafutásuk is.

Új emberek, új impulzusok

A zenekar énekese, Jantyik Zsolt előbb megmagyarázta a PG jelentését, amit még mai is többen a poly genius kifejezésből eredeztetnek, ám mint azt a tájékoztató után elárulta, az a verzió mindössze fél órát élt meg, mert túl nagyképűnek hatott. Így előbb az akkori kor kedvelt tantárgya a politikai gazdaságtant lehet tekinteni névadónak, de titkolt magyarázata a főnix genesis, ami utal az állandó megújulásra és Debrecenre is. A csoport ugyanis mindig szívesen dolgozott új emberekkel, akik új impulzust hoztak a munkába. Jelenleg is egy ilyen teremtő korszaknál tartanak, ami két és fél éve kezdődött, s eredménye a 30 éves jubileumra megjelenő Ezüstbojtár hangzóanyag és könyv. Ebben jelentős szerepet játszott Erdős-Tóth Fruzsina, akivel már korábban is zenéltek együtt, és 2013-as visszatérésekor hozta férjét Tóth Zsoltot is, aki átvehette az éppen távozni készülő dobos, Kiss Attila helyét.

„Gyerekbarát” zenekar

A házaspár érdekes párhuzamról számolt be, hiszen a PG Csoporthoz csatlakozásukkor is éppen babát várt Fruzsina, mint ahogy jelenleg is. Elhangzott, ez egyébként a védjegye is lehetne a zenekarnak, hiszen a gyerekeik közreműködésével 2008-ban forgatott Hány méter a szeretet című klipet újra kell forgatni, mert az akkoriak már megnőttek, de itt vannak az azóta születettek. Jantyik Zsolt megígérte a jövő évi palóznaki táborukban ez meg is fog történni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában