Helyi közélet

2016.11.23. 14:53

Többe kerül a közlekedés Debrecenben

Debrecen - Négy év után ismét emelkedhetnek egyes DKV-jegyek és -bérletek árai.

Debrecen - Négy év után ismét emelkedhetnek egyes DKV-jegyek és -bérletek árai.

A csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint január 1-jétől átlagosan 2,7 százalékkal nőnek a viteldíjak, de több jegy- és bérlettípusnak nem változik az ára.

Az indoklás szerint a korábbi évek kedvezőtlen tendenciái nem változtak, a fizető utasok száma folyamatosan csökken. Egyre többen részesítik előnyben az egyéni közlekedést, csökkent a tanköteles korosztály létszáma, és nyugdíjas bérletből is kevesebbet adtak el. Ráadásul szigorították a diák­igazolványok kiadását, valamint növekedett a Magyar Államkincstár által kiadott ingyenes utazást biztosító hatósági igazolványra jogosultak köre.

Ezen kívül az utasok közel 30 százaléka különböző okok miatt ingyen utazik a járatokon a szolgáltató becslése szerint, ennek kompenzációja pedig továbbra sem megoldott – hívják fel a figyelmet a közgyűlési előterjesztésben.

Emelkedés lehet a lakbérben is

Egy másik, a közgyűlés elé kerülő javaslat szerint ismét növekszik az önkormányzati tulajdonú lakások lakbére. A Papp László polgármester által jegyzett előterjesztés szerint január 1-jétől az úgynevezett régi típusú szociális lakbérek 4 százalékkal, míg az úgynevezett támogatott piaci lakbérek 2 százalékkal emelkednének.

A helyhatóság utoljára 2016. január 1-jén módosította vonatkozó rendeletét, mely szerint az emelés mértéke új típusú lakbérnél 1,9 százalék, régi típusú lakbérnél 3,9 százalék volt. A különböző mértékű emelések indoka, hogy közelíteni szeretnék a régi, 2001. április 1. előtt megkötött szerződéseket és az azt követően aláírtakat, mivel a régi típusú lakbér még mindig csak 64 százaléka az új lakbérnek. Az összehangolás érdekében az új lakbéreket hat évig (2010 és 2015 között) nem emelték, pedig az infláció közben összesen 16,8 százalékot tett ki.

A lakbéremelés többletbevételt eredményez az önkormányzat számára, melyet a lakásállomány műszaki állapotának megóvására fordíthatnak – olvasható az előterjesztésben. A közgyűlési anyag szerint egy 47 négyzetméteres önkormányzati lakás lakbére régi típusú szerződés esetén idén havonta 20 ezer 864 forint. Amennyiben a bérlő új típusú szerződéssel rendelkezik, ugyanezért 33 ezer 640, illetve „engedményekkel” 25 ezer 528 forintot kell fizetnie.

HBN–OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában