Helyi közélet

2016.11.10. 09:29

Szent növénynek tartották a vöröshagymát

Debrecen - A magyar konyha alapvető alapanyaga, nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből sem.

Debrecen - A magyar konyha alapvető alapanyaga, nem hiányozhat egyetlen magyaros ételből sem.

Isteni pörköltek, gulyáslevesek, tokányok, raguk és saláták hosszú sora bizonyítja, hogy mennyire fontos a vöröshagyma jelenléte minden konyhában. A botanikailag a liliomfélék családjába tartozó vöröshagyma mintegy 6000 éves múlttal dicsekedhet.

Az ókori Egyiptomban Ízisz szent növénye volt – a növekedés és a termékenység szimbólumának tartották. Számos fajtája ismer, legkedveltebbek: a póré-, vörös-, lila-, és a metélőhagyma. Nagyon sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: foszfort, nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, rezet, cinket, mangánt, szelént. Vitaminjai: C-, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, folsav. Számos betegség megelőzésére és kezelésére alkalmas ez a már-már „csodaszer”. A népi gyógyászat alkalmazza is rendszeresen, hiszen élettani hatásai szerteágazóak: nyákoldó, ezért kitűnő segítség hurutos állapotok, és légúti megbetegedések esetén.

Étvágyjavító, gyulladáscsökkentő, kiváló emésztőrendszeri problémák orvoslására, mert fokozza az emésztőnedvek termelődését. Enyhíti a bélgörcsöket, csökkenti a magas vérnyomást , megelőzi az érelmeszesedést, csökkenti a szívroham kialakulásának esélyét, hiszen megelőzi a koszorúér-betegséget, a trombózist és egy sor a szélütéssel és a keringési elégtelenséggel összefüggő állapotot, gátolja a vérrögképződést. Antibakteriális, csíraölő és gombaellenes hatású, véd a rákkal szemben, szerepet játszik a gyomorrák megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet, a vércukorszintet, gyógyítja a bőrbetegségeket.

HBN–FI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában