Helyi közélet

2016.11.25. 15:58

Öt évszázad ünnepe Debrecenben

Debrecen - A szervezők célja, hogy az emlékév eseménysora nemzetünk számára legyen feltöltekezési lehetőség.

Debrecen - A szervezők célja, hogy az emlékév eseménysora nemzetünk számára legyen feltöltekezési lehetőség.

Méltó programsorral készülnek a kettős ünnepre: a Reformáció 500., a Tiszántúli Református Egyházkerület Fennállásának 450. évfordulója lesz jövőre.

Élő példái vagyunk, hogy Isten mindig velünk volt, bárki lehetett ellenünk

Fekete Károly

Az eseményekről szervezőik csütörtökön a Debreceni Református Kollégium Egyházművészeti és Iskolatörténeti Múzeumában tartott tájékoztatón számoltak be. Dr. Papp László polgármester hangsúlyozta, hogy a város történelme szorosan összefonódik a református egyház múltjával. Ez az évszázados szimbiózis olyan, mint a testé és a léleké, melyben a város az előbbi, a vallás, a hit az utóbbi. Szólt arról, hogy a reformáció emlékműve elkészítéséhez – melyre a szobrász testvérpárt, Győrfi Lajost és Sándort kérték fel – 25 millió forintot különített el az önkormányzat. Mint mondta információs táblával jelölik meg a város azon pontjait, amely a református vallás debreceni megerősödése, fejlődése szempontjából kiemelkedőek. Említést tett a Csokonai Színház drámapályázatáról.

Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke elmondta: a megyeszékhelyen lesz az országos református jubileumi emlékév nyitánya január 31-én. Az ezt megelőző napon érkezik a tervek szerint az a vándor kamion, amely november 3-án indult Genfből, Kálvin településéről a reformáció városait bejáró útjára, s tavasszal ér el Wittenbergbe, Luther városába. A Debrecen református hitéletéről szóló ötperces Cséke Zsolt-filmet, már elküldték a járműre, amely üzeneteket is szállít megállóról megállóra. A szervezők kérése volt, hogy a látogatók lehetőleg egy kapun át tudjanak belépni a speciális teherautóba. A csütörtökön a templom előtt felállított ékes fakapu látványos útmutatóként szolgál majd az arra járóknak. Az évkezdő hónap utolsó napján, ünnepi istentisztelettel, koncerttel, az alaklomra szervezett kiállítással invitálják az érdeklődőket.

Szentírás kézről kézre

Vándorútra indítják az Alföldi Nyomda ajándékát, az egyetlen példányban nyomtatandó díszkötésű szentírást, amelyet az újévi istentiszteletet követően adnak kézről-kézre a 414 tiszántúli gyülekezet vezetői. Az események sorából kiemelte még a június 24-én és 25-én tartandó Kárpát-medencei református egyházakat tömörítő Generális Konvent zsinatát, amelyen a II. Helvét Hitvallás modernebb fordítását fogadják el, valamint a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót, amelyre 4-5 ezer fiatalt várnak.

Mint arról dr. Gáborjáni Szabó Botond, a helyszínt adó múzeum igazgatója beszélt az emlékév kapcsán kortárs grafikai pályázatot hirdetnek, a májusig beérkező alkotások legjobbjaiból jövő ősszel nyitnak tárlatot a Kölcsey Központban. Az elkötelezett alkotók kérdéseiket a [email protected] címre küldhetik.

HBN–HABE


Debrecen - A reformáció emlékévének országos református megnyitóját 2017. január 31-én Debrecenben tartják - jelentették be a szervezők csütörtökön a Debreceni Református Kollégiumban, sajtótájékoztatón.


Debrecen - Megérkezett Égerházi László fafaragó művész alkotása a Nagytemplomhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában