Helyi közélet

2016.11.25. 09:53

OGY - Balog: 2017-ben is nő a nemzetiségek támogatása

Budapest - Jövőre is nő a magyarországi nemzetiségeknek juttatott támogatások összege, ez 2017-ben már 8,7 milliárd forint lesz - közölte az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága csütörtöki ülésén.

Budapest - Jövőre is nő a magyarországi nemzetiségeknek juttatott támogatások összege, ez 2017-ben már 8,7 milliárd forint lesz - közölte az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága csütörtöki ülésén.

Éves meghallgatásán Balog Zoltán elmondta: a nemzetiségek támogatására vonatkozó költségvetési forrás 2017-ben a 2015. évihez képest 44,5 százalékkal emelkedik.

A miniszter kijelentette azt is, hogy a nemzetiségi szószólók intézményének létrejöttével, azaz a nemzetiségek parlamenti képviseletének 2014-es megvalósulásával "minőségi ugrás" következett be a magyarországi nemzetiségek helyzetében.

Balog Zoltán szerint a szószólók olyan együttműködést alakítottak ki a bizottságon belül, amely az érdekérvényesítésben "óriási pluszt jelent", és ez látványos eredményeket is hozott.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a nemzetiségi kulturális intézmények száma 2010-ben 32 volt, ma már 42 ilyen intézményt tartanak fenn a nemzetiségi önkormányzatok. Az nemzetiségi oktatási intézmények száma pedig 60-ra nőtt a 2010-es 12-höz képest - mondta, jelezve, hogy a nemzetiségek által fenntartott intézményekbe járó diákok száma 3104-ról 12 ezerre nőtt.

Balog Zoltán közölte, hogy a nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat 2011 óta 101 tanuló vette igénybe, 2016-ban 20 diáknak ítélték oda.

Elmondta azt is, komoly lehetőség mutatkozik arra, hogy az összes nemzetiségre vonatkozóan megerősítsék a köznevelési szintet kollégiumi ellátással együtt úgy, hogy az vonzerőt jelentsen a környező országok diákjainak a budapesti tanulásra.

Az ügyben a miniszterelnök azt várja tőlünk, hogy komoly fejlesztési terveket dolgozzunk ki - jegyezte meg.

Balog Zoltán jelezte, szeretné, ha jövő nyár végén a nemzetiségi fenntartású iskolákkal minimum három évre kötnének köznevelési megállapodást.

A testület másik napirendi pontjaként Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatást adott a testületnek a nemzetiségeket érintően a közszolgálati média archív anyagainak kezeléséről és azok digitalizálásáról.

Balogh László rendkívül fontosnak nevezte az archív anyagokat és azok digitalizálását, mert - mint mondta - a magyarországi nemzetiségek közelmúltja ezen anyagok nélkül nem ismerhető meg.

Közölte, információik szerint az eddig elkészített anyagok biztonságban vannak, megfelelően tárolják őket. Megjegyezte, hogy 2005-től kezdődően minden anyag digitalizálva van, tehát nem szaporodik a digitalizálandó anyagmennyiség.

Dobos Menyhért a nemzetiségi műsorokról szólva közölte, hogy 19 rádiós és 15 televíziós - nemzetiségekkel foglalkozó - műsor készül.

Az archívum kapcsán jelezte, hogy a digitalizálás folyamatban van, de azt saját erőből az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem tudja megoldani. Mint mondta, óriási adatmennyiségről van szó.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában