Helyi közélet

2016.11.18. 18:54

Lehet Más a Politika (LMP): túlárazottak a nagyberuházások

Debrecen - Az LMP számára a Nagyállomás átépítése a szocializmust idéző megalomán beruházásnak tűnik – hangoztatta Hadházy Ákos, a párt társelnöke péntek délutáni debreceni sajtótájékoztatóján.

Debrecen - Az LMP számára a Nagyállomás átépítése a szocializmust idéző megalomán beruházásnak tűnik – hangoztatta Hadházy Ákos, a párt társelnöke péntek délutáni debreceni sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint ezek az építkezések túlárazottak, ezért igyekszik a kormányzat a beruházások körülményeit titkosítani, most éppen a terrorveszélyre hivatkozva. – Azt látjuk, hogy hatalmas pénzek érkeztek be eddig is az EU-ból – 9 ezer milliárd forint –, és még tízezer milliárdot lehet lehívni 2022-ig. Ezt a pénzt okosan is el lehetne költeni, de gyakran azt látjuk, hogy mégis felesleges beruházásokra mennek el. Tudomásunk szerint a napokban tárgyalják a parlamenti bizottságok a rendőrségi törvény módosítását, amely lehetővé tenné ezeket a titkosításokat, megfosztva ezzel a közvéleményt, hogy belelásson a költségekbe. Legalább ennyire szomorú a csonka Alkotmánybíróság kiegészítése, mert sajnos a testület jelenleg nem mer a kormányzattal szembe menni. Fontos lenne, hogy olyan emberekkel egészítsék ki a testületet, akiktől az várható, hogy nem a kormány szolgálói lesznek, hanem független döntéseket tudnak hozni.

Reagált a Fidesz: Hadházy el van tévedve

A kormánypárt szerint minden ország védi a kiemelt létesítményeit, ráadásul máshol sokkal szigorúbb titkosítások vannak, mégsem jut senki eszébe, hogy ezzel a demokrácia sérülne vagy túlárazásoknak a rejtegetése lenne a háttérben.

– Hadházy Ákos valószínűleg elfelejtette, hogy melyik pártnak a tagja, mert az LMP részese volt annak a megegyezésnek, amely az alkotmánybírák személyére vonatkozik. Az alkotmánybírákat a parlament választja kétharmados többséggel, ami azt jelenti, hogy a kormányzó pártoknak és az ellenzéknek valamilyen megegyezésre kell jutni. Ez történt most is, amikor az LMP-vel sikerült megállapodni – reagált Pósán László a kormánypárt országgyűlési képviselője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában