Helyi közélet

2016.11.11. 12:51

Ismét az irodalmat ünnepli Debrecen

Debrecen - Élő írókkal és hangszernek, eszmecserének, színházi előadásnak „öltözött” irodalommal találkozhatunk öt napon át.

Debrecen - Élő írókkal és hangszernek, eszmecserének, színházi előadásnak „öltözött” irodalommal találkozhatunk öt napon át.

A Debreceni Irodalmi Napok (DIN) közel fél évszázada szolgál a város hagyományának ápolására szolgál és olyan országos rendezvény, amely évről évre idevonzza az írókat-költőket, irodalomtudósokat, hogy az irodalom közlésén túlmenően általános kulturális állapotunkról, közérzetünkről szó essék – foglalta össze Szirák Péter a november 14-e és 17-e között zajló programsor lényegét. A rendezvény kurátora felidézte, hogy a hetvenes, nyolcvanas években mindannyiszor politikai visszhang kísérte az eseményt, mert sajtószabadság híján ezen a fórumon lehetett nyilvánosan beszélni a szellemi élet anomáliáiról, gondjairól. A rendszerváltást követően áthangolódott, leginkább szakmai szerepet töltött be a DIN, az utóbbi két évben pedig egészen kinyílt: a szervezők minél szélesebb közönség elérésére törekednek társművészetek bekapcsolásával, szeretnék, ha élő írókkal találkozhatnának az érdeklődők, s ezáltal a hétköznapokban is foglalkoznának az irodalommal. Az idei fesztivál központi témája a siker. Az irodalomtörténész szólt arról, hogy a magyar panaszkultúrában a siker mindig gyanús, valami negatív érzet, kételkedés kötődik hozzá. Ezt igyekeznek átkeretezni, különösen a kedden 16 órától a Kölcsey Központban zajló beszélgetésekkel, majd élő példáját mutatják a Víztoronyban az Alföld-díjasok estjén.

– Társadalmunk rendkívül sikerorientált ma, az irodalmon keresztül bemutatható, hogy e fogalom értelmezése mennyire relatív. Valóban az aktuális siker vagy az idő dönti el, hogy egy-egy műalkotás valódi érték-e? – vetette fel a továbbgondolásra-, és beszélésre érdemes kérdést Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester. Kiemelte: ahogyan az más nagy rendezvényeknél is megszokott, széles összefogásban dolgozik a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft., a város, az egyetem, a Déri Múzeum és Méliusz Juhász Péter Könyvtár. Utóbbi három is programhelyszínül szolgál.

Fotó: Derencsényi István

Bódor Edit, a rendezvényszervező kft. vezetője személyes kötődését osztotta meg, felidézte azon évek emlékeit, amikor érdeklődő egyetemistaként vett részt a DIN-en. Hangsúlyozta: a vasárnapi Rutkai Bori Banda Sárkányjárgány című koncertjét, családi napot a rendezvény „Galibafesztiváljaként” értékelve ötnaposra bővül a kínálat.

A tájékoztatón elhangzott jó néhány várható program, a közönség hétfőn a Kölcsey Központban találkozhat a „Tilos az Á”- könyvek szerzőivel, élvezhet egy különleges Radnóti-estet, kedden Jókai sikeréről tudhat meg információkat, szerdán a Debreceni Egyetemen Borbély Szilárd életművéről szóló kötet bemutatóján lehet jelen, a Méliusz Könyvtárban meghallgathatja Grecsó Krisztiánt, a Vojtina Bábszínházban Tóth Krisztinát a Momentán Társulat improvizációinak élményét átélve, Csütörtökön pedig a Debreceni Irodalom Házában Csizmadia Évával cserélhetnek értékes gondolatokat.

HBN–HABE


Részletes programlista itt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában