Helyi közélet

2016.11.09. 14:27

Holnaptól

<em>Tény: sem a minden idők legdrágább hazai népszavazásán, sem a következményeként indítványozott alkotmánymódosításon nem sikerült keresztülvinni politikai akaratát Orbán Viktornak. Ez már a múlt. A következményei viszont a jövő.</em> Kovács Zsolt jegyzete.

Tény: sem a minden idők legdrágább hazai népszavazásán, sem a következményeként indítványozott alkotmánymódosításon nem sikerült keresztülvinni politikai akaratát Orbán Viktornak. Ez már a múlt. A következményei viszont a jövő. Kovács Zsolt jegyzete.

Az érvénytelen népszavazás és elbukott alkotmánymódosítás külföldön mindenképp gyengítheti miniszterelnökünk pozícióját, ugyanis migránsügyben Merkel is és Juncker is joggal dörgölheti majd Orbán orra alá, hogy előbb tessék otthon erősnek lenni, majd utána a nemzetközi színtéren megmondóként viselkedni. Sokkal komolyabb következmények lehetnek azonban belföldön. A híveknek el kell magyarázni, miért jó az a politika, ami kétszer sem váltotta be a reményeket. Afelől sincs kétségem: minden eddiginél erősebb hazaárulózásba kezd a Fidesz, és a Jobbikot sem fogja kímélni. A jelenlegi helyzet azonban csak első pillantásra tűnhet Orbán vereségének, hiszen a Fidesz a közismerten hatékony kommunikációjával Jobbik-híveket tudhat maga mellé állítani. Ha pedig a migránsügyet kihúzza 2018-ig, a kampány legfőbb üzenete az lehet: aki nem akar bevándorlókat, az a Fideszre szavaz. És talán egy előrehozott választás sem kizárt, hiszen a migránsok elleni harchoz most jó eséllyel kérhet kétharmados felhatalmazást a választóktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában