Helyi közélet

2016.11.25. 14:13

Hátszél van, most kell a vitorlát kiengedni

Debrecen - Mindkét ország miniszterelnöke az ukrán-magyar kapcsolatok bővítését szorgalmazta.

Debrecen - Mindkét ország miniszterelnöke az ukrán-magyar kapcsolatok bővítését szorgalmazta.

Ukrajnáról szólva egy nehéz helyzetben lévő országról beszélünk, de ha az elmúlt három évben mi, egy 10 milliós ország ilyen gazdasági teljesítményre voltunk képesek, akkor mire lehet képes egy 45 milliós. Ezt Orbán Viktor mondta pénteken a Magyar Nemzeti Kereskedőház által szervezett magyar-ukrán üzleti fórumon az egyetemen. A miniszterelnök utalt arra, hogy a jó üzleti kapcsolatokhoz jó politikai kapcsolatok szükségesek, s most ez a csütörtöki fővárosi, illetve a pénteki debreceni találkozóval megteremtődött.

Támogatjuk a csatlakozását

Magyarország támogatja Ukrajna stratégiai céljait – jelentette ki Orbán Viktor. Elsőként a területi szuverenitását, és azt sem félünk kimondani, hogy támogatjuk csatlakozását az Európai Unióhoz, ami persze egyelőre még a végtelen ködbe vész. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az EU a saját gondjaitól szenved, és nincs energiája, képessége, hogy tovább bővítse a határait pedig Ukrajnának közép távon uniós országnak kell lennie, ha az ukrán nép is így gondolja. Az EU lefog maradni a világtól, ha nem tud újabb és újabb erőforrásokat bevonni. Márpedig Ukrajna nem egy probléma, hanem erőforrás – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak is csak 14 év után sikerült 2004-ben csatlakoznia a V4-ek országaival együtt, melyek nélkül ma nem lehetne gazdasági növekedésről beszélni az unióban, mert 12 év elteltével csak ezekben az országokban tapasztalható jelenleg fejlődés. Ugyanez fog történni Ukrajnával is a miniszterelnök szerint, ezért mi kiállunk a csatlakozása mellett.

Vízummentesen az Unióba

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy hogy Európa egyik leggazdagabb országa, Hollandia megvétózza az Európai Unió és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi egyezményt, melyet az összes többi tagállam támogat. Elképzelhetetlennek tartja, hogy érdemben tárgyaljunk Törökország vízummentességről, amíg Ukrajnának nem adjuk meg - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy az ukránok mekkora kockázatot vállaltak három éve, amikor kiálltak az EU mellett, aminek még mindig issza az ország a „katonai levét”, ezért nekünk kötelességünk kiállni amellett, hogy vízummentesen léphessenek be az Unió területére.

Vállalkozásbarát intézkedések

Az ukrán miniszterelnök, Volodimir Hrojszman először arról beszélt, hogy a függetlenné válása óta a legnagyobb kihívásai előtt áll Ukrajna. Az ukrán nép már korábban kifejezte akaratát, hogy Európához, illetve az unióhoz akar tartozni. Ukrajna Európa része - jelentette ki. Elmondta, szeretnék bevezetni a vízumkérelmek díjmentességét, ami megkönnyítené az ukrán állampolgárok beutazását és munkavállalását az EU-ba. Ukrajna és Magyarország együttműködése nagyon fontos, hiszen egyformán látjuk a két ország jövőbeni kapcsolatait. Ukrajna a mezőgazdaságban, a vegyiparban, az energetikában és a gépiparban kínálhat együttműködési lehetőségeket, melyek Magyarországnak is hasznot hozhatnak. A befektetni, vállalkozni szándékozó magyar üzletemberek segítésére eszközalapot és irodát hoztak létre, és a napokban 367 törvényt, valamint rendeletet eltörléséről döntöttek, amelyek ezeket az üzleti kapcsolatokat gátolnák.

Segítő beruházások

A két miniszterelnök felszólalása előtt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, Ukrajna tavaly a sorban a 17. helyen állt a kereskedelmi partnereink között, idén viszont az első 8 hónapban 1,8 milliárd dollár volt a két ország közötti teljes forgalom. Ez 11 százalékos növekedést jelent. A tervekről szólva kiemelte, Magyarország kiépíti az M3-as autópályát az ukrán határig, valamint az M34-es gyorsforgalmi út Vásárosnaménytól Záhonyig tartó szakaszát megépíti és felújítja a Tisza-hidakat. A kormány vállalkozásfejlesztési programjába 2 milliárd forinttal támogatja az Ukrajnában működő magyar és ukrán vállalkozásokat.

HBN-Égerházi Péter


Debrecen - A Magyarország és Ukrajna közötti perspektivikus politikai kapcsolatok jelentős hátszelet biztosítanak a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez - jelentette ki Orbán Viktor pénteken Debrecenben, a magyar-ukrán gazdasági fórumon, amelyen felszólalt az ukrán miniszterelnök is.


Debrecen - Függetlenné válása óta eltelt időszakának legnagyobb kihívásai előtt áll Ukrajna - jelentette ki Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő pénteken Debrecenben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában